Szombaton hat palesztin halt meg az összecsapásokban

Késelés Jeruzsálemben
Késelés Jeruzsálemben
Vágólapra másolva!
Két palesztint az után lőttek le Jeruzsálemben, hogy késsel támadtak izraeliekre Jeruzsálemben. A többiek az izraeli biztonsági erőkkel való összecsapásban vesztették az életüket.
Vágólapra másolva!

Két ultraortodox zsidót könnyebben megsebesített egy palesztin támadó Jeruzsálemben,

az elmúlt hét immár sokadik késes támadásának elkövetőjét megölték

- közölte a rendőrség és a mentők. A rendőrség terrorcselekménynek minősítette az esetet. Az elkövető egy kelet-jeruzsálemi férfi volt.

Néhány órával később ugyancsak a Damaszkuszi kapu közelében egy 19 éves palesztin férfit akartak igazoltatni izraeli rendőrök gyanús viselkedés miatt. A fiatalember két rendőrt súlyosan megsebesített késsel, mire a környéken járőröző más izraeli rendőrök golyózáport zúdítottak rá. A palesztin támadó életét vesztette.

Tucatnál több támadás volt

Ez volt a tizennegyedik, izraeliek ellen elkövetett palesztin késes támadás az utóbbi nyolc napban. Az eddigi incidensekben két izraeli vesztette életét, további 17-en pedig megsebesültek. A támadók közül hatot öltek meg a hatóságok.

Egy izraeli orvos vizsgálja a palesztin támadó holttestét, akit izraeli rendőrök lelőttek, miután két ultraortodox zsidót könnyebben megsebesített a Damaszkuszi kapu közelében, Jeruzsálemben, 2015. október 10-én. Ez volt a tizenharmadik, izraeliek ellen elkövetett palesztin késes támadás az utóbbi nyolc napban. Forrás: MTI

Orvosi és rendőrségi források szerint eközben a kelet-jeruzsálemi Suafat menekülttáborban életét veszette egy 22 éves palesztin férfi is, akit több lövés ért az izraeli biztonsági erőkkel való összecsapásban. Két napon belül ő a második palesztin, akit ebben a negyedben öltek meg.

A Gázai övezetben pedig belehalt sebesüléseibe egy újabb palesztin, aki az övezet és Izrael határánál lezajlott előző napi összecsapásban sebesült meg, és ezzel hétre emelkedett a pénteki incidens halálos áldozatainak száma.

A Gázai övezet és Izrael határán két palesztin kamaszt - egy 13 és egy 15 éves fiút - értek halálos lövések szombaton, amikor ismét összecsapások robbantak ki az izraeli állásokra köveket, Molotov-koktélokat és égő gumiabroncsokat dobáló palesztinok és izraeli katonák között. Az összetűzésekben további tíz palesztin megsebesült.

Hamász: Ez az új intifáda

Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet irányító

Hamász radikális palesztin szervezet vezetője üdvözölte, és egy új intifáda, a palesztin népfelkelés kezdetének nevezte az erőszakhullámot,

és "az intifáda erősítésére és fokozására" szólított fel.

A héten a Gázai övezetben működő Iszlám Dzsihád mozgalom is intifádára szólított fel.
Eddig még sem az izraeli vezetők, sem pedig a mérsékelt ciszjordániai vezetés nem beszélt "harmadik intifádáról". Az első ilyen 1987-1993 között volt, míg a második 2000-2005 között.

Az eddigi két intifáda palesztin és izraeli oldalon összesen több mint hatezer áldozatot követelt Forrás: AFP

Az eddig palesztin részről több mint 5 ezer, az izraeli oldalon pedig mintegy 1200 halálos áldozatot követelő erőszakhullám kiéleződésének hátterében az áll, hogy a palesztinok szerint Izrael szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templomhegyet, benne fontos muszlim szent helyekkel.