Újabb négy autógyár bukott meg a teszteken

Diesel VW VOLKSWAGEN TDI USA exhaust SQUARE FORMAT A view of a car exhaust of a VW Tiguan TDI car model in Kaufbeuren, Germany, 21 September 2015. Volkswagen's shares plunged on 21 September 2015 after US environmental protection authorities threatened to
A laboratórium nem az országút
Vágólapra másolva!
A Volkswagen-csoporton kívül további négy autógyártó néhány dízelmodellje sem teljesíti a károsanyag-kibocsátási szinteket - állítja az Emmission Analytics nevű szervezet.
Vágólapra másolva!

A Guardian értesülése szerint a Mercedes, a Honda, a Mazda és a Mitsubishi tesztadatai térnek el a valóságtól. Ezeknek az autóknak lényegesen nagyobb a NOx-kibocsátásuk valós körülmények között, mint tesztüzemben.

A laboratórium nem az országút Forrás: AFP/DPA/Karl-Josef Hildenbrand

Néhány - pontosabban meg nem nevezett - Honda-modell a határérték hatszorosát produkálta az Emmission Analytics tesztjén, de olyan is akadt, amelyik a megengedhető szint húszszorosát bocsátotta ki. Egyelőre nem merült fel a gyanú, hogy ezek a gyártók is a Volkswagenhez hasonlóan szoftveres úton manipulálták volna a kibocsátást. Sokkal valószínűbb, hogy a laboratóriumi vizsgálatok nagyon eltávolodtak a valós körülményektől, a gyártók pedig a labortesztek alapján fejlesztenek. Mind a négy gyár ezzel magyarázza a rendkívül eltérő eredményeket.