Diák, nagymama, képviselő az ankarai merénylet áldozatai közt

robbantás, Törökország, Ankara
Vágólapra másolva!
Diák, nagymama, és önkormányzati képviselő is van Törökország legtragikusabb terrortámadásának áldozatai között. A szombati merénylet - amit hivatalosan nem vállalt magára még senki, de a török hatóságok az Iszlám Államot sejtik a támadás héátterében - sorsokat tört ketté.
Vágólapra másolva!

Törökország különböző részeiből érkeztek, hogy együtt haljanak meg:

a török társadalom minden rétegét sújtotta a szombati ankarai kettős merénylet,

az áldozatok között volt kilencéves kisfiú, hetvenéves nagymama, önkormányzati képviselők és harcos aktivisták.

A robbanás pillanata egy amatőr videofelvételen Forrás: Origo

Mint arról az Origo is beszámolt, szombaton délelőtt valamivel 10 óra után kettős pokolgépes robbantás rázta meg a török fővárost, Ankarát. A támadásban több mint félezren megsebesültek és 95-en vesztették életüket. Mindannyian egy békemenet résztvevői voltak.

Előbb az unoka, most a nagymama

Az áldozatok személye és sorsa a közösségi portálokat egy napja elárasztó fotókból, videókból és kommentekből válik ismertté. Közöttük van a 70 éves Meryem Bulut, a híres Szombati Anyák nevű csoport tagja.

Török rendőrök az áldozatok zászlókkal letakart holttestei mellett a merénylet helyszínén Forrás: MTI/AP/Burhan Ozbilici

A csoport tagjai - anyák, akiknek a fiai az 1990-es években az ország főként kurdok lakta délkeleti részén tartott razziák utáni rendőrségi kihallgatások után tűntek el - minden héten felvonulnak. Bulut unokáját tavaly ölték meg, amikor az Iszlám Állam ellen harcolt.

Békét vinni indult, áldozat lett

Az áldozatok közt van a 19 éves Elif Kanlioglu, a Munka Pártja (EMEP) helyi képviselője és egy másik diáklány, Dilje Deli is, aki egyik utolsó twitter üzenetében a béketüntetésre készülve azt írta: "Békét hozni utazunk Ankarába".

Több képviselőjelölt is meghalt

A legnagyobb kurdbarát török párt, Népi Demokratikus Párt több képviselőjelöltjét is elvesztette, akik a november 1-i előre hozott parlamenti választáson indultak volna. A szociáldemokrata Köztársasági Néppárt ifjúsági mozgalmának tizenegy tagját veszettet el.

Sebesültek a merénylet utáni pillanatokban Forrás: MTI/EPA/

Az alig kilencéves Veysel Deniz Atilgan az állami vasúttársaságnál dolgozó apjával együtt halt meg. Egy, a merénylet után elterjedt videón az édesanya látható, amint sírva azt kérdezi: "Hogyan történhetett ez meg? Hogy tehették ezt a kisfiammal?"

Bombaszakértő vizsgálja a merénylet helyszínét Forrás: MTI/AP/Burhan Ozbilici

Az áldozatok között külföldiek is voltak. Egyikük volt Ahmed Alkhadi. A dél-törökországi Antakyában, a szíriai határ közelében élő palesztin egy pacifista mozgalom aktivistája volt, angolt és arabot tanított a városban.