Ezrek tüntettek Drezdában a német menekültpolitika ellen

PEGIDA-tüntetés Németországban
PEGIDA-tüntetés Németországban
Vágólapra másolva!
Ezrek vettek részt hétfő este a németországi Drezdában az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom tüntetésén, amelyen a szónokok élesen bírálták a berlini vezetés menekültpolitikáját.
Vágólapra másolva!

Az egy hét híján egy éve alakult Pegida tüntetésein megjelentek számáról a rendőrség nem közöl adatokat, de a drezdai műszaki egyetem (TUD) diákjainak egy csoportja videófelvételek elemzése alapján mindig készít létszámbecslést a mozgalom szokásos hétfő esti felvonulásairól.

Szerintük ezúttal 7500-9000 ember lehetett a menekült-, bevándorló- és iszlámellenes Pegida megmozdulásán Szászország tartomány fővárosában.

Műszaki zárat akarnak

A szónokok egyebek között felvetették, hogy Szászország váljon ki Németországból, és lépjen ki az Európai Unióból is. Követelték továbbá, hogy építsenek ki műszaki zárat a német határokon.

Pegida-tüntetés Németországban Forrás: MTI/AP/Jens Meyer

A Spiegel Online hírportál szerint a mozgalom legismertebb társalapítója, Lutz Bachmann diktátorok csoportjának nevezte a szövetségi kormány tagjait. A férfi ellen a drezdai ügyészség a közelmúltban vádat emelt uszítás miatt.

Képzeletben felakasztották

A demonstráció egyik részvevője egy akasztófát formázó tárggyal jelent meg, rajta két felirattal, amelyek szerint az üzenet címzettje Angela Merkel kancellár és Sigmar Gabriel alkancellár.

A Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság jelentése szerint a Pegida ellen néhány százan tüntettek Drezdában.

Hétfő este a Lipcse a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Legida) nevű szerveződés is tartott tüntetést. A szászországi nagyvárosban a Legida ellen tiltakozó tüntetést is tartottak az MDR beszámolója szerint.