Ötezernél is több menekült érkezik naponta Szerbiába

Szerbia , Presevo, menekültek tömege várja hogy a szerb hatóságok regisztrálják őket.
Fotó:Dudás Szabolcs
2015.07.08.
Szerbia , Presevo, menekültek tömege várja hogy a szerb hatóságok regisztrálják őket. Fotó:Dudás Szabolcs 2015.07.08.
Vágólapra másolva!
Egyre több migráns érkezik Macedóniából Szerbiába, csütörtöktől vasárnapig körülbelül 20 ezer embert regisztráltak a dél-szerbiai Presevóban - jelentette a szerbiai közszolgálati televízió.
Vágólapra másolva!

A heves esőzések miatt a víz elöntötte annak a városrésznek a pincéit és udvarait, amelyben a befogadóközpont is található, ám az egyelőre nincs veszélyben. A rossz időjárási viszonyok miatt azonban a migránsoknak száraz és vízhatlan ruhára van szükségük.

Presevóban menekültek tömege várja, hogy a szerb hatóságok regisztrálják őket Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A főleg a Közel-Keletről érkező emberek a nyilvántartásba vételt követően buszokkal a szerb-horvát határon fekvő Sidre utaznak, hogy onnan Horvátországon és Magyarországon át folytassák útjukat. A közelmúltban két vonatjáratot is indítottak Presevo és Sid között, ám a migránsok azokat nem használják, mert - mint mondják - nem olyan jól szervezettek, mint a buszok, és sokkal lassabban is közlekednek.

Naponta ötezer felett

A B92 belgrádi televíziónak Ahmet Halimi, a presevói Vöröskereszt titkára elmondta: most már folyamatosan ötezer felett van az egy nap alatt regisztráltak száma. Az egyik buszsofőr pedig arról számolt be, hogy egyre több családot szállítanak, akik két-három gyerekkel indultak útnak.