Újabb halottjai vannak az ankarai merényletnek

TOPSHOTS
A relative grieves over the coffin of Korkmaz Tedik, a board member of the Turkish Labour Party (EMEP), who was killed in twin bombings in Ankara the day before, during his funeral in the capital, on October 11, 2015 . Turkey woke in mourning on
Emelkedett a halottak száma
Vágólapra másolva!
Tovább emelkedett a hétvégi ankarai kettős robbantás halálos áldozatainak száma, a török kormány hétfői közlése szerint 97-en vesztették életüket a támadásban. A halottak között azonosítottak egy palesztin állampolgárt is.
Vágólapra másolva!

A török kormány az Iszlám Államot tartja felelősnek a merényletért - mondta Ahmet Davutoglu kormányfő.

A BBC gyorshírben jelentette, hogy bár hivatalosan egyetlen szervezet sem vállalta magára a támadást, ankarai vélekedések szerint azt a dzsihádisták két harcosa követte el.

Rájuk vall

Korábban nevük elhallgatását kérő török biztonsági források is azt közölték, hogy az első jelek szerint az Iszlám Állam követte el a robbantásokat. A szombati kettős merénylet - mint mondták - ugyanis hasonlatosságot mutat a szíriai-török határ közelében, Suruc városában júliusban végrehajtott, 33 ember életét kioltó öngyilkos támadással.

A suruci merényletért szintén az Iszlám Államot nevezték meg felelősként.

A török hatóságok beszámoltak arról, hogy a rendőrség egy rajtaütés során a dél-törökországi Adana városában őrizetbe vett négy embert, akik gyaníthatóan az Iszlám Állam tagjai. Az nem derült ki a hétfői tájékoztatásból, hogy a rendőri akciónak köze van-e a fővárosi kettős merénylethez.

Emelkedett a halottak száma Forrás: AFP/Adem Altan

Legalább 160 ember megsebesült

Ankarában szombaton egy békemeneten történt kettős robbantás, amely a legfrissebb adatok szerint 97 halálos áldozatot követelt, és legalább 160 embert megsebesített.

A kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) vasárnap azt közölte, hogy adataik szerint 128-an vesztették életüket a terrortámadásban. A béketüntetést a közalkalmazotti szakszervezetek konföderációjának felhívására szervezték.

A felvonulásnak az lett volna a célja, hogy a törökországi kurd lázadók és a török biztonsági erők között kiújult erőszak leállítására szólítson fel.