Nem apad a menekülthullám

Migránsok a magyar-osztrák határátkelőhely kamionparkolójában kialakított gyűjtőponton az ausztriai Nickelsdorfnál
Migránsok a magyar-osztrák határátkelőhely kamionparkolójában kialakított gyűjtőponton az ausztriai Nickelsdorfnál
Vágólapra másolva!
Nem csökken az érkező menekültek száma, az elmúlt harminchat órában 12 ezernél többen érkeztek Ausztriába Szerbián és Magyarországon keresztül. 
Vágólapra másolva!

Míg az Európai Unióban a menekültek befogadásáról, illetve a befogadandók számának maximalizálásáról vitáznak, sokan azért indulnak most útnak, mert attól tartanak, hogy a változó politikai klíma miatt tavasztól valóban lezárják a határokat.

Az osztrákok üdvözlik a menekülteket Forrás: MTI/EPA/Herbert Pfarrhofer

Építik a táborokat

Egyelőre erről nincs szó, mind Angela Merkel német, mind Werner Faymann osztrák kancellár határozottan kiáll a menekültek befogadása és ellátása mellett, és előbbi a befogadottak számát sem hajlandó maximalizálni.

Ez világos üzenet Ausztria számára is, hogy egyelőre beengedheti a menekülteket, hiszen tovább tudnak utazni Németország irányába, és a két ország között folyamatos az egyeztetés a határok mentén kialakítandó táborok ügyében.

Egyelőre nincs döntés, ám az osztrák hatóságok már korábban megkezdték a táborok létrehozását a közeledő tél és a gyorsan hűvösre forduló idő miatt.

Migránsok a magyar-osztrák határátkelőhely kamionparkolójában kialakított gyűjtőponton Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Megnyugtató eredmények

A bécsi választások után valószínűleg újrakezdődik majd a vita arról, hogy Ausztria milyen politikát képviseljen a menekültek ügyében.

A választások eredményeképpen Felső-Ausztriában és Bécsben is meggyengült Néppárt, így az országot irányító koalíció kisebb partnereként vélhetően a korábbinál puhább álláspontot fog képviselni.

Mivel a Szabadságpárt nem tört előre Bécsben, a Néppárt vélhetően belátja, hogy aligha tudja a szélsőjobboldalt jobbról előzni, így elsősorban a jó gazdaságpolitikára és a nyugodt kormányzati együttműködésre fogja helyezni a hangsúlyt.

Menekültszállás Oberwartban Fotó: Grimm Balázs - Origo

Többen maradnak

Ausztria menekültügyben továbbra is összeurópai megoldást szorgalmaz, míg rövid távon Németországhoz köti politikai irányvonalát.

Miután az unió nyomására Magyarország egyelőre csak névleg érvényesíti a határok lezárását, a menekültek akadálytalanul jutnak át Ausztria irányába.

Bécsnek jelenleg az a dolga, hogy biztosítsa a zavartalan áthaladásukat, segítséget nyújtson nekik, és felkészüljön arra, hogy télen egyre többen és egyre hosszabb időre rekednek majd Ausztriában.