Bűncselekmény lesz a bevándorlók illegális munkavállalása

Vágólapra másolva!
Bűncselekménnyé nyilvánítja a brit kormány az olyan bevándorlók munkavállalását és foglalkoztatását, akiknek nincs tartózkodási jogcímük Nagy-Britanniában, és a nekik szállást bérbeadó lakástulajdonosok is súlyos büntetésekre számíthatnak. Az erről szóló szigorító törvényjavaslat részletes vitája kedd este kezdődött a londoni alsóházban. 
Vágólapra másolva!

A tervezetből idézve Theresa May brit belügyminiszter a képviselőknek elmondta: az illegális munkavállalásért a módosítás elfogadása esetén hat hónapig terjedő szabadságvesztés lesz kiróható. Mivel pedig a törvénymódosítás alapján bűncselekménynek számítana a jogcím nélküli bevándorlók illegális nagy-britanniai munkavégzése, a nekik folyósított bér is bűncselekményből származó jövedelemnek minősül majd, és a brit hatóságok ennek alapján lefoglalhatják e jövedelmeket.

Rászállnak a lakáskiadókra is

A konzervatív párti kormány igyekszik ellehetetleni az illegális bevándorlók lakhatását is. A tervezet szerint ugyanis az ingatlanaikat kiadó lakástulajdonosok törvényi kötelessége lesz a külföldi bérlők kilétének pontos ellenőrzése. Ehhez meg kell vizsgálniuk útlevelüket, vízumköteles bérlők esetében pedig azt is, hogy van-e érvényes nagy-britanniai tartózkodási engedélyük, és gyanú esetén a hatóságokhoz kell fordulniuk.

Ne csak külföldön toborozzanak

Ennek elmulasztása szintén szabadságvesztést vagy pénzbírságot vonhat maga után.
A brit kormány emellett bűncselekménnyé kívánja nyilvánítani azt is, ha a brit munkaközvetítő ügynökségek csak külföldön toboroznak munkaerőt nagy-britanniai állásokra, anélkül, hogy ezeket a munkahelyeket Nagy-Britanniában, angol nyelven is meghirdetnék.