A maláj gép pilótafülkéjét érte a találat

Lezuhant maláj gép, malajziai repülőgép, katasztrófa, Ukrajna, halottak
2464206 Ukraine, Torez. 07/17/2014 The crash site of the Malaysian Boeing 777 outside Shakhtyorsk, Donetsk Region. Mikhail Voskresenskiy/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Orosz gyártmányú Buk rakéta találta el a maláj gépet 2014 júliusában – derült ki a vizsgálóbizottság jelentéséből. Az utasok nem tudhatták, hogy mi történik velük. 
Vágólapra másolva!

Az öt érintett ország szakértőiből álló bizottság először az áldozatok rokonainak számolt be arról, hogy mi történt a Kelet-Ukrajna fölött lelőtt géppel, majd sajtótájékoztatót tartanak, ahol nem lehet kérdezni, az újságírókkal kikapcsoltatták a telefonokat, viszont bemutatták a részben újra összerakott gépet, majd egy szimulációt arról, hogy mi történt.

Le kellett volna zárni a légteret

Tjibbe Joustra, a holland repülésbiztonsági hivatal vezetője azzal kezdte, hogy az ukrajnai légteret le kellett volna zárni – ezt azonban a kijevi hatóságok elmulasztották.

„Szinte minden” társaság folytatta is a repüléseket, mert senki nem gondolta volna, hogy személyszállító gépek is veszélyben lehetnek utazási magasságon.

160 járat volt a tragédia napján is a térségben, három közülük akkor, amikor a maláj gépet találat érte.

Sejthették volna pedig, hogy baj lehet, mert a tragédia előtti hetekben 16 katonai gépet és helikoptert lőttek le Kelet-Ukrajna fölött, többet nagy magasságban.

A kiszivárgott információkból kiderült: az előzetes információknak megfelelően

Buk rakéta találta el a gépet,

a repeszeit megtalálták a személyzet több tagjának a holttestében – számolt be egy rokon a BBC tudósítójának.

A találat a pilótafülkét érte – mondta a jelentésről Barry Sweeney, akinek a fia vesztette az életét a gépen. A személyzet három tagja halt meg a pilótafülkében.

A jelentés szerint a 9M38 típusú Buk rakéta 9M34M-es fejet hordozott – a rakéta típusa ugyanaz, mint amit az oroszok mondanak.

A gépen utazók valószínűleg nem voltak tisztában azzal, hogy mi történt velük, mert

szinte teljesen biztos, hogy azonnal elveszítették az eszméletüket.

Legalábbis a többségük, az ugyanis a jelentés szerint nem kizárt, hogy volt, aki magánál volt a mintegy egy-másfél perc alatt, míg a gép a földbe csapódott

Nagy megnyugvást jelent a hozzátartozóknak, hogy a szeretteik nem szenvedtek.

Nem tudni, kik lőttek

Ahogyan az előzetesen is kiszivárgott, a jelentés nem határozza meg, hogy kik lőtték ki a rakétát. A családtagoknak meg kell várniuk a kriminológiai jelentést, amelyet valamikor jövőre hoznak nyilvánosságra, hogy választ kapjanak erre a kérdésre.

A szakértők csak abban biztosak, hogy

egy 320 négyzetkilométernyi területről indították a rakétát.

A teljes jelentés angol nyelven is elolvasható itt.

Az oroszok is vizsgálódtak

Az oroszok külön vizsgálatot indítottak, amelynek az eredményéről szintén ma számoltak be. Ez más megállapításokra jutott, mint a nemzetközi szakértők.

Mihail Malisevszkij, a fegyvergyártó Almaz-Antej konszern főmérnökének tanácsadója azt mondta: nem a kelet-ukrajnai szakadárok uralta Sznyizsne településről, hanem az ukrán hatalom irányítása alatt lévő Zaroscsenszkéről lőtték ki a katasztrófát okozó Buk légvédelmi rakétát.

Szerintük ugayanis a rakéta robbanása után a repeszdarabok nem érhették volna a repülőgép bal szárnyát és hajtóművét, ha a rakétát Sznyizsnéről lőtték volna ki.

Ilyen egy rakétatalálat

Az rt.com nyilvánosságra hozta azt a videót is, amelyet az Almaz-Antej készített. Ezen azt szimulálták, milyen hatása van, ha egy Buk rakéta felrobban egy személyszállító – adott esetben egy Il-86-os – pilótafülkéje mellett.

Ezzel azt akarták bizonyítani, hogy a maláj gépet egy olyan, régi típusú 9M38 Buk rakéta találta el, amelyet 1986 óta nem gyártanak, és már valamennyit visszavonták a használatból.

Összeesküvés-elméletek

A tragédiával kapcsolatban jó néhány összeesküvés-elmélet látott napvilágot, többek között vannak, akik azt állítják, hogy a Buk rakétarendszerét szándékosan megzavarták, hogy ne lássa az utasszállítót.

Egy oknyomozó újságíró pedig egyenesen azt állítja, hogy megtalálta azt az embert, aki lelőtte a gépet.