Késes támadókat lőttek le Jeruzsálemben

Jeruzsálem, merénylet, ámokfutó
Jeruzsálem, 2015. október 13. Az izraeli kormány sajtóhivatala által közreadott kép egy buszmegállóról, ahová egy férfi gépjárművével felhajtott és halálra gázolt egy embert, majd kiszállt a járműből és legkevesebb három járókelőt késsel megsebesített Jeruzsálemben 2015. október 13-án. (MTI/EPA/Amosz Ben Gersom)
Vágólapra másolva!
Jeruzsálem központi buszpályaudvarán, és az óváros damaszkuszi kapujánál támadtak palesztin merénylők késsel civilekre. Egyiküket még a támadás előtt lelőtték a rendőrök, a másik megsebesített egy nőt, azután ölték meg. Közben Izrael elkezdte lezárni az arabok lakta városrészeket.
Vágólapra másolva!

A rendőrség lelőtte azt a férfit, aki Jeruzsálem központi autóbuszpályaudvarán szúrt meg egy 56 éves nőt - adta hírül az izraeli ynetnews.com. A merénylő áldozata közepesen súlyos sérüklésket szenvedett. A késes támadó megpróbált buszra szállni, de a sofőr időben be tudta csukni a jármű ajtaját.

A helyszínre érkező biztonsági erők átvizsgálták a buszpályaudvart.

Nem sokkal a buszpályaudvaron történtek előtt egy másik késes támadót lőttek le a rendőrök Jeruzsálem óvárosában, a damaszkuszi kapunál. A BBC úgy tudja, hogy a férfi egy rendőrt akart megkéselni. Az ynetnews.com azt írja, hogy a férfit még az előtt lelőtték, hogy ő maga sebesülést okozott volna kiszemelt áldozatának.

Ezt az esetet egy tévéstáb felvette. (Az alábbi videó megtekintését csak 18 éven felülieknek ajánljuk.)

Az izraeli hadsereg több száz katonát vezényelt a városokba, hogy segítsenek a rendőrségnek a tömegközlekedési eszközök védelmében és az erőszak megfékezésében.

Szerda reggel megkezdték ellenőrzőpontok felállítását is Kelet-Jeruzsálem arab negyedeiben, és az egyiket – ahonnan a keddi merényletek elkövetői származnak – teljesen le is zárták. Ez a Dzsabal Mukaber negyed.

Itt lakott három késes támadó is.

Az elmúlt két hétben hét izraeli és 30 palesztin, köztük gyerekek haltak meg az összecsapásokban – emlékeztetett a Reuters. Az erőszakhullám az után erősödött fel, hogy Izrael bejelentette: a korábbiaknál szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templomhegyet, ahol fontos muszlim szent helyek is találhatók.

Netanjahu felszólította Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy gondoskodjon „a gyűlölet további szításának megakadályozásáról”, mert ellenkező esetben őt is felelősség fogja terhelni a helyzet súlyosbodásáért.