Moszkva az ENSZ-hez fordult a lelőtt maláj gép ügyében

Ukrajna felett lelőtt maláj gép, roncsok
TOPSHOTS A part of the Malaysia Airlines Flight MH17 at the crash site in the village of Hrabove (Grabovo), some 80km east of Donetsk, on August 2, 2014. Shelling today forced international experts to abandon part of the crash scene of the downed Malaysia Airlines jet in east Ukraine as sniffer dogs working elsewhere on the vast site helped uncover the remains of more victims. 298 people were killed when the Malaysian airliner was shot down over Ukraine on July 17. AFP PHOTO/ BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
Oroszország azt kéri a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezettől, hogy kezdjen új vizsgálatot a Kelet-Ukrajna fölött lelőtt maláj utasszállító ügyében.
Vágólapra másolva!

A Boeing 777-es 2014. július 17-én zuhant le Kelet-Ukrajnában, a fedélzetén lévő 298 ember életét vesztette. A holland repülésbiztonsági hivatal szerdán nyilvánosságra hozott jelentése szerint egy orosz gyártmányú Buk rakéta találta el a gépet.

Az oroszok a bizonyítékok meghamisításával vádolják a hollandokat Forrás: AFP/ANP/Robin Van Lonkhuijsen

Nincs meg a tettes

A 15 hónapig tartó vizsgálat nem tudta egyértelműen megállapítani, ki lőtte ki a rakétát – emlékeztetett a New York Times.

Oroszország határozottan vitatja a nemzetközi szakértőkből álló csoport jelentését. „Alapvetően tévednek, a logika tökéletesen hiányzik a jelentésből” – állítja Oleg Sztorcsevoj.

Az orosz légiközlekedési ügynökség helyettes vezetője szerdai sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy a szakértők „kiválogatták” azokat a bizonyítékokat, amelyek alátámasztották a prekoncepciójukat.

A lázadók váltig állítják, hogy semmi közük a targédiához Forrás: AFP/Dominique Faget

Tovább vizsgálódnak

Oroszország ezért „él a jogával”, hogy folytassa a vizsgálatot, és az ENSZ repüléssel foglalkozó szervéhez, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezethez fordult segítségért.

Sztorcsevoj utalt arra, hogy a bizonyítékok egy részét meghamisították, és a hollandok „fontos adatokat eltitkolnak” az oroszok elől.

A donyecki lázadók vezére, Alekszandr Zaharcsenko egyébként ismét tagadta, hogy közük lenne a tragédiához.

„Korábban is mondtuk, és változatlanul állítjuk, hogy nem mi lőttük le a gépet” – idézte a szavait a lap.

Oroszország ragaszkodik hozzá, hogy folytassák a vizsgálatot Forrás: AFP/Bulent Kilic