AP: Orbán Viktor az európai egység tesztje

Orbán Viktor Bajorország
Hungarian Prime Minister Viktor Orban follows a news conference after his visit at a summit of the conservative Christian Social Union (CSU) party in Kloster Banz, southern Germany, on September 23, 2015. Orban rejected what he called German Chancellor Angela Merkel's "moral imperialism" on Europe's migrant crisis. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
Vágólapra másolva!
A Röszkén történtekben semmi meglepő nincs, Orbán Viktor politikája pedig az európai egység tesztje, írja friss elemzésében az AP. A hírügynökség szerint Magyarország visszalépett – 1989-es önmagához képest biztosan.
Vágólapra másolva!

A röszkei határincidenskor látottak – a könnygáz, a vízágyú és az újságírók megverése – csak azoknak jelentenek meglepetést, akik nem követték a Magyarországon 2010 óta bekövetkezett politikai változásokat – írja elemzésében az Associated Press.

Nem meglepetés Forrás: MTI/Sóki Tamás

Az amerikai hírügynökség szerint Orbán Viktor olyan országot épít, amelyben

a nemzeti érdekek fontosabbak, mint a szabadságjogok,

a magyar kormányfő keményvonalas hozzáállása pedig a II. világháború utáni legsúlyosabb menekültválságban az európai szolidaritás és egység tesztje.

Visszalépés

„Nyugati vezetők és emberi jogi csoportok évek óta figyelmeztetnek a magyar helyzetre:

a civil szervezetek és a független média zaklatására, a bíróságok függetlenségének lebontására,

a II. világháborús fasiszták ünneplésére és a holokausztrevízióra, amelyek kellemetlenül érintették a magyarországi romákat és zsidókat.” Az AP szerint az elmúlt öt évben „a kormányzó Fidesz együttműködött a Jobbikkal, amikor a II. világháborús fasiszta kormányhoz köthető személyekről neveztek át tereket” – ám azt nem részletezik, mire gondolnak pontosan.

Az elemzésben azt is írják, hogy a határzár és a hadsereg odavezénylése

visszalépés, különösen Magyarországnak a berlini fal ledöntésében játszott szerepéhez képest

– amikor Orbán politikai karrierje is kezdődött.

Blabla és kriptokommunisták

Az AP idézi a közelmúlt nyilatkozatait is. A miniszterelnöktől azt, amikor kijelentette, „vége a liberális blablának”, illetve a horvát miniszterelnökkel folytatott szócsatát, Kövér Lászlótól pedig a Magyar Hírlapnak adott október 1-jei interjúból emelik ki, hogy „Európának nem mi, hanem a fél Európát uraló kriptokommunisták (…) jelentenek rizikót”.

Vége a blablának Forrás: AFP/Christof Stache

A nemzetközi és hazai kritikák mellett ugyanakkor azt is megemlíti, hogy Orbánnak – Horst Seehofer bajor és Robert Fico szlovák miniszterelnök személyében – nemcsak ellenzői vannak Európában.