Kamerák előtt vették őrizetbe a volt moldovai kormányfőt

Vágólapra másolva!
Megfosztották parlamenti képviselői mentelmi jogától csütörtökön Vlad Filat volt moldovai kormányfőt, és rögvest őrizetbe is vették.
Vágólapra másolva!

A volt miniszterelnököt azzal vádolják, hogy közreműködött egymilliárd dollár (több mint 270 milliárd forint) elsikkasztásában, amely összeg a moldovai bankrendszerből tűnt el még 2014-ben. A botrány miatt másfél hónapja tüntető ellenzék a moldovai vezetés távozását követeli. Filat tagadja, hogy bármi köze lenne a bűntényhez. A volt kormányfőt a parlamentben,

tévékamerák előtt vették őrizetbe

a moldovai korrupcióellenes hivatal arcukat maszkkal elfedő tisztségviselői.

Olcsó színjátéknak minősítette

A volt miniszterelnök mentelmi jogának megvonását Moldova főügyésze, Corneliu Gurin kezdeményezte a parlamentben. "Megdönthetetlen bizonyítékaink vannak arra, hogy Filatnak miniszterelnökként közvetlen köze volt a bankrendszerből történt pénzkivonáshoz" - mondta a főügyész. Filat ugyanakkor olcsó színjátéknak minősítette az eljárást, és azt hangozatta, hogy be tudja bizonyítani ártatlanságát a bíróság előtt.

Kétezren demonstráltak

Moldova 101 tagú parlamentjének 79 képviselője szavazta meg a mentelmi jog megvonását a kormányfői posztot 2009 és 2013 között betöltő Filattól. A parlament épülete előtt csütörtökre már mintegy kétezer ember gyűlt össze, Filat őrizetbe vételét követelve. Egy üzletember, Renato Usatii - aki egyúttal az egyik oroszbarát politikai párt vezetője - fennhangon azt ígérte, hogy

Mercedest vesz annak a rendőrnek, aki bilincset kattint Filat kezére.


A banki csalás súlyos csapás Moldvának, amely amúgy is Európa egyik legszegényebbik országa. A családok átlagos havi jövedelme alig haladja meg a 80 ezer forintnyi összeget, az eltűnt pénz ugyanakkor az ország egy évnyi hazai össztermékének a nyolcada. A történtek hallatán ráadásul a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank úgy döntött, hogy visszatart a moldovai költségvetés támogatására hivatott pénzeket.