Szíriában bizonyít az átalakított orosz hadsereg

SQUARE FORMAT 2715575 10/09/2015 A Su-34 fullback bomber performs air strikes in the provinces of Raqqah and Aleppo (screen shots from a video posted by the Russian Defense Ministry on its YouTube channel)./???????????? ??????? ??
Bevetésen egy orosz Szu-34-es vadászbombázó Szíria felett
Vágólapra másolva!
Két hete kezdték meg az oroszok a légitámadásokat Szíriában, ahol több fegyvert is először próbálnak ki élesben. A nyugati hírszerzési és katonai vezetők most kezdenek csak rádöbbenni, milyen modernizálást hajtottak végre Vlagyimir Putyin elnöksége alatt a hadseregben.
Vágólapra másolva!

Most próbálták ki először éles helyzetben többek között a Szu-34-es vadászbombázót és azt a hajóról indítható Kaliber robotrepülő, amelynek a hatótávolsága 2500 kilométeres, és amely néhány elemző szerint technológiailag fölülmúlja a hasonló amerikai fegyvert – számolt be a New York Times.

Kiderül, mijük is van

Az 1930-as évek óta nem volt példa az orosz hadsereg olyan gyors átalakítására, mint Vlagyimir Putyin elnöksége idején – figyelmeztetett a Külkapcsolatok Európai Tanácsa nevű páneurópai kutatóközpont októberi jelentése.

Bevetésen egy orosz Szu-34-es vadászbombázó Szíria felett Forrás: AFP/Orosz Védelmi Minisztérium

„Oroszország ma olyan katonai hatalom, amely képes elsöpörni bármelyik szomszédját, ha az nem kap nyugati segítséget” – írta a jelentésben Gustav Gressel, az osztrák hadsereg egykori tisztje.

Az újjáalakuló orosz hadsereg képességeit pedig Szíriában próbálják ki, és ahogyan maga Putyin is fogalmazott, az Egyesült Államok és a Nyugat remélhetőleg veszi az üzenetet, hogy Moszkvával éppen úgy számolni kell, mint a Szovjetunióval annak idején.

Felkészítik az orosz gépeket a bevetésre Hmeimim bázison Forrás: RIA Novosti/Dmitriy Vinogradov

Készek használni

„Az egy dolog, hogy a szakértők tisztában vannak vele, feltehetően milyen fegyverekkel rendelkezik Oroszország, az viszont egészen más ügy, hogy végre a saját szemükkel is meggyőződhetnek róla: ezek a fegyverek valóban léteznek, az orosz hadiipar gyártja őket a legjobb minőségben, és vannak jól képzett embereink is, akik hatékonyan tudják ezeket használni” – jelentette ki az állami televízióban sugárzott interjúban.

„Azt is megértették, hogy Oroszország kész használni ezeket a fegyvereket, ha országunk, népünk érdeke ezt kívánja” – tette hozzá.

Az orosz védelmi minisztérium által közreadott felvétel az egyik légitámadásról Forrás: AFP/-

Grúzia volt a fordulópont

Az orosz hadsereg számára a 2008-as grúz háború volt a fordulópont – akkor derült ki ugyanis, hogy a szárazföldi és légi ereje is elavult.

Putyin – aki két elnökség között akkor éppen kormányfő volt – azonnal megkezdte a hadsereg modernizálását, méghozzá az alapoktól; nem csupán a fejlett fegyverrendszerekre koncentrált, hanem olyan „apróságokra” is, mint a kiképzés, a túlméretezett tisztikar lefaragása és a professzionális altiszti kar kialakítása.

Negyedszázada nem látott magasságokba emelkedett a katonai költségvetés: elérte a 81 milliárd dollárt, az orosz GDP 4,2 százalékát. Ettől sem az alacsony olajár, sem a Krím annektálása miatt bevezetett nemzetközi szankciók nem tántorították el Putyint.

Interkontinentális ballisztikus rakéták a győzelem napi felvonuláson. Moszkva Szíriában próbálja ki, amije van Forrás: AFP/-

Fejlett és hatékony

A szíriai beavatkozás bizonyíték az orosz hadsereg új keletű professzionalizmusára: három hét alatt végeztek a felkészüléssel. Ezalatt Latakiába szállítottak négytucatnál több harci gépet és helikoptert, nagyszámú tankot és páncélozott járművet, rakéta, tüzérségi és légvédelmi rendszereket, valamint kétezer katona számára mobilszállásokat.

Ez volt Moszkva legnagyobb ilyen akciója a Közel-Keleten az 1970-es évek óta, amikor Egyiptomba telepítettek katonai erőt.

„Nem győzök ámulni azon, hogy ilyen nagy távolságba és ilyen gyorsan képesek ilyen rengeteg felszerelést elszállítani” – ismerte el egy interjúban Ben Hodges altábornagy, az amerikai hadsereg európai erőinek parancsnoka.

Napi 90 légitámadás

Az orosz légierő szeptember 30-án kezdte meg a szíriai műveleteket, és azóta volt olyan nap, hogy majdnem 90 támadást hajtottak végre fél tucat különböző típusú muníció felhasználásával a robotrepülőtől kezdve a bunkertörő bombáig.

Ráadásul szemlátomást hosszú távra rendezkedtek be Szíriában, elemzők szerint ezt bizonyítja, hogy a katonai felszerelések mellett hatalmas hadikonyhákat is kialakítottak, sőt, a katonák szórakoztatásáról is gondoskodnak azzal, hogy énekeseket és tánckarokat is hoztak magukkal.

Utolérték az amerikaiakat

A szíriai akció azt bizonyítja, hogy az orosz hadsereg egyes területeken már felzárkózott az amerikaihoz, ami elemzők szerint különösen nagy szó ahhoz képest, hogy honnan indultak.

Sok szakértő szerint a legnagyobb meglepetést a robotrepülők terén érték el. A Kalibert például 2012-ben tesztelték először, és mostanáig nem vetették be élesben. Annak ellenére, hogy állítólag négy darab Iránban csapódott be, a Kaliber olyan technológiai ugrást jelent, ami komolyan aggaszthatja a NATO-t.

Közel a Fekete-tenger

A Kaliberrel már a Kaszpi-tengerről is elérik a Perzsa-öblöt, az Arab-félszigetet és az egész Földközi-tengert, ráadásul már két Fekete-tengeren állomásozó hajón is kipróbálták – három NATO-tag: Törökország, Bulgária és Románia közvetlen közelében.

A fekete-tengeri flotta zászlóshajója, a Moszkva több más hajóval együtt már a szíriai partoknál állomásozik, ahonnan biztosítják a még Basár al-Aszad kezében lévő országrész légterének a védelmét.

„Oroszország lényegében hadműveleti kísérleti terepnek használja Szíriát” – foglalta össze David A Deptula az amerikai légierő nyugalmazott háromcsillagos tábornoka.