Több tartományban visszavonulnak az Iszlám Állam erői

Vágólapra másolva!
Az orosz harci gépek az utóbbi 24 órában 33 támadó repülést hajtottak végre az Iszlám Állam terrorszervezet ellen, megsemmisítve 32 célpontot, a felderítési adatok a dzsihadisták visszavonulását jelzik - jelentette be a védelmi minisztérium szóvivője.
Vágólapra másolva!

Az orosz légierő mérsékelte légi támadásainak hevességét, mivel a szíriai kormányhadsereg sikeres offenzívába kezdett, és ezáltal módosult a frontvonal az Iszlám Állam és a hadsereg erői között. Konasenkov elmondta: az orosz légierő fokozta felderítő tevékenységét, és ezek alapján megállapítható, hogy

a dzsihadisták megkezdték a visszavonulást,

új harci állásokat, illetve új fegyver- és lőszerutánpótlási vonalakat próbálva kiépíteni. A felderítési adatokat részben az Oroszország, Szíria, Irán és Irak által Bagdadban létrehozott kommunikációs központban dolgozzák fel - tette hozzá.

A török külügyminiszter ellenzi

"Oroszország nagy hibát követett el, amikor katonailag beavatkozott Szíriában Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere oldalán, semmi haszna sem lesz, csupán késlelteti azt a folyamatot, amely révén Szíria kikerülhetne a káoszból" - vélte ismét Feridun Sinirlioglu török külügyminiszter. Az orosz légierő két hete naponta bombáz szíriai "terrorista célpontokat", a szélsőséges iszlamista Iszlám Állam állásait csakúgy, mint a damaszkuszi rendszer ellen harcoló mérsékelt lázadókét.

Törökország a szíriai háború kezdete óta a lázadó csoportokat támogatja,

abban a reményben, hogy megdöntik Aszad rendszerét. Többször is súlyos aggodalmát hangoztatta, miután az orosz gépek a mérsékelt ellenzék állásait támadták. "Szaúd-Arábia és Törökország egyetértenek abban, hogy támogatni kell a szíriai ellenzéket. Ez fontos ahhoz, hogy megtaláljuk a politikai megoldást" - hangsúlyozta ismételten a török külügyminiszter, hozzátéve, hogy Aszádnak semmilyen szerepe sem lehet az átmenetben. Dzsubeir szerint "az orosz beavatkozás felgyorsíthatja más külföldi országok szíriai beavatkozását is".