A török légierő lelőtt egy légtérsértő drónt

Vágólapra másolva!
A török hadsereg légiereje lelőtt egy "azonosítatlan repülő eszközt" - közölték hivatalos források. A BBC úgy tudja, egy pilóta nélküli repülőgép, azaz drón repült be engedély nélkül Törökország légterébe, ezért semmisítették meg az eszközt.
Vágólapra másolva!

"Meg nem nevezett" repülő eszközt lőtt le a török légierő a szíriai határ közelében - ezt közölte a török Hürriyet hírportál angol nyelvű kiadása. A BBC úgy tudja, egy légtérsértő drónt lőtt le a hadsereg.

A török hadsereg közlése szerint háromszor is figyelmeztetést küldtek a katonák az eszköz felé, mielőtt rálőttek. Az eszköz ennek ellenére tovább mozgott a török légtérben, ezért egy járőröző vadászerpülőről tüzet nyitottak rá. A török hadsereg bejelentése szerint az akciót a NATO bevetési szabályainak megfelelően hajtották végre.

A drón török területre zuhant.

A török Anadolu hírügynökség Twitteren osztott meg képeket az eszközről.

Szíriában rendszeresen alkalmaz drónokat Bassar el-Aszad kormányának hadserege, az Egyesült Államok légiereje és a konfliktusba szeptember 30-án bekapcsolódó orosz hadsereg is.

Tavaly az ukrán kormány is zsákmányolt drónokat az ország keleti felén harcoló szakadároktól, azok így néztek ki:

A Kelet-Ukrajnában harcoló oroszbarát szakadároktól ilyen, feltehetően orosz gyártmányú drónt kobzott el az ukrán hadsereg tavaly Forrás: MTI/EPA/Tatjana Zenkovics

A török kormány először október 5-én számolt be arról, hogy orosz repülőgépek megsértették az ország légterét, több alkalommal is. A török külügyminisztérium az eset miatt akkor beidézte az országba delegált orosz nagykövetet.

Azt követelték, hogy hasonló eset a jövőben soha ne forduljon elő. A kormány szerint, ha ilyesmire mégis sor kerül, "az Oroszországi Föderáció lesz felelős minden nem kívánt incidensért".