A megkéselt német jelölt nyerte a választást

köln késelés
Köln, 2015. október 17. A Henriette Reker kölni polgármesterjelölt ellen elkövetett késeléses támadás helyén az áldozat választási plakátjai 2015. október 17-én, egy nappal a választás előtt. A független jelöltként induló Reker súlyos sérülést szenvedett a nyakán. (MTI/EPA/Federico Gambarini)
Vágólapra másolva!
Megnyerte vasárnap a németországi Kölnben tartott főpolgármester-választást a pártonkívüli Henriette Reker, akit előző nap egy kampányrendezvényen megkéseltek. Támadója menekültellenességgel magyarázta a szúrást.
Vágólapra másolva!

A konzervatív CDU, a Zöldek és a liberális FDP támogatásával induló, de párton kívüli Henriette Reker 52,7 százalékot szerzett a kölni főpolgármester-választáson, így második fordulót sem kell tartani a városban.

A nőt szombaton egy munkanélküli német szobafestő-mázoló támadta meg.

Egy vadászkéssel nyakon szúrta.

Az azóta megválasztott főpolgármester-jelöltön kívül még négy embert megsebesített a támadó. A 44 éves férfit a helyszínen őrizetbe vették, vasárnap pedig gyilkossági kísérlet miatt letartóztatták.

A Spiegel Online hírportál értesülése szerint a férfi egyebek között azt mondta kihallgatásán, hogy

a külföldiek elveszik a németek munkáját.

Szerinte Németországban a nemzeti jogrend helyett rövidesen az iszlám jog, a saría érvényesül majd. A támadást is azzal indokolta, hogy feldühítette őt Reker menekültbarát politikája – írta internetes oldalán a Deutsche Welle.

Így nézett ki a helyszín a támadás után Forrás: MTI/EPA/DPA/Federico Gambarini

Több lap vasárnap arról írt, hogy a férfinek vannak kapcsolatai a szélsőjobboldali szubkultúrával, és még a kilencvenes évek elején egy igen agresszív, időközben betiltott neonáci párt aktivistája volt. Az utóbbi időben a hatóságok az interneten írt idegenellenes kommentárjai, bejegyzései révén figyeltek fel rá.

Henriette Reker eddig az önkormányzat szociális ügyekért és társadalmi integrációért felelős osztályának vezetője volt, a Kölnbe érkező menedékkérők elhelyezését is ő irányította.

Szavazatát kórházi ágyán, a kölni egyetemi klinika intenzív osztályán akarta leadni, az Express című kölni lap szerint kérését állapota miatt nem lehetett teljesíteni. Orvosai szerint Köln megválasztott főpolgármesterének állapota kielégítő.

Lehet bízni teljes felépülésében.

Henriette Reker az első nő a negyedik legnagyobb német város főpolgármesteri tisztségében. Legfőbb riválisa, a szociáldemokrata párt (SPD) jelöltje, Jochen Ott a második helyen végzett 32 százalékkal.