Könnygázt vetett be a szlovén rendőrség a menekültek ellen

Vágólapra másolva!
A tömegben lévő gyerekeket sem kímélve könnygázt vetett be a szlovén rendőrség a dulakodó menekültek ellen hétfő éjjel Trnovec határátkelőnél.
Vágólapra másolva!

A HRT közszolgálati televízió helyszíni jelentése szerint a muraközi határátkelőhöz hétfő hajnalban kettő óra körül mintegy 1800 migráns érkezett vonattal a kelet-szlavóniai Tovarnikból.

Egész nap várakoztak

A szlovén határőrök már hétfőn reggel elkezdték lassanként átengedni elsősorban a gyerekeket és az asszonyokat a határon, de a többiekért csak délután háromkor kezdtek érkezni autóbuszok. Az utolsó buszok este nyolc óra körül jöttek, hogy elszállítsák a még ott maradt néhány száz embert.

Vissza akarták állítani a rendet

Éjfél előtt az utolsó menekültek – miután mintegy húsz órán át várakoztak a szakadó esőben – dulakodni kezdtek a szlovén rendőrökkel, mert mielőbb fel akartak szállni a fűtött járművekre. A rendfenntartók – a tömegben lévő gyerekeket sem kímélve – könnygázt vetett be ellenük, hogy visszaállítsák a rendet.

Katonákat küldenek a határra

A szlovén kormány keddre virradóra olyan törvényt kezdeményezett, amelynek értelmében a hadsereg segítséget nyújthat a rendőrségnek a határ őrzésében. A törvényhozás várhatóan a nap folyamán dönt az indítványról. Miro Cerar kormányfő a szlovén közszolgálati rádióban kijelentette: