Szlovéniában is katonák mennek a határra

migráns menekült menekültek migránsok szlovénia határ
A Slovenian police officer holds a child as migrants and refugees wait to cross the Croatia-Slovenia border on October 19, 2015 in Trnovec. Slovenian authorities said October 19 they had refused to let in more than 1,000 migrants arriving from Croatia after a daily quota had been reached, stoking fears of a new human bottleneck on the western Balkan route. AFP PHOTO / JURE MAKOVEC
Vágólapra másolva!
A szlovén hadsereg segítséget nyújthat az ország rendőrségének a határok mentén - erről döntött a ljubljanai parlament szerda hajnalig tartó, több mint ötórás maratoni vita után. A katonák a rendőrökhöz hasonlóan intézkedhetnek is.
Vágólapra másolva!

Kétharmados többséggel módosították Szlovéniában a honvédelmi törvényt, a hadsereget így az országhatárokra lehet vezényelni a jövőben. A katonák a rendőrök munkáját segítik majd legfeljebb három hónapig, de ez az időtartam meghosszabbítható.

A törvény megváltoztatására a menekültek rohama miatt kialakult válság miatt volt szükség.

A katonák a rendőrökkel együtt fognak járőrözni a törvénymódosításnak köszönhetően, és hozzájuk hasonlóan intézkedhetnek a menekültekkel szemben. Korlátozhatják az emberek szabad mozgását, illetve

tömegoszlatásban is részt vehetnek.

Az eddig hatályos törvény alapján ilyen feladatok elvégzésére nem volt joguk a katonáknak: eddig a határsávtól legfeljebb 50-100 méterre tartózkodhattak, és a rendőrség munkáját legfeljebb technikailag vagy logisztikailag segíthették.

A 670 kilométer hosszú szlovén-horvát határ egyben a schengeni övezet határa is. A menekültek azután jelentek meg ezen a határszakaszon, hogy Magyarország lezárta a Horvátországgal közös határát. A Nyugat-Európába igyekvő menekültek Magyarországot kikerülve, Szlovénián keresztül akarnak áthaladni úti céljuk felé. Ezek az emberek nagyrészt a Közel-Keletről, a háborúval sújtott Szíriából érkeztek.

A szlovén kormány szerint a hatóságok nem tudják kezelni a menekülthullámot, naponta legfeljebb 2500 menekültet tudnak befogadni. Miro Cerar miniszterelnök szerint ehhez képest hétfőn több mint nyolc-, kedden délig pedig további hatezer migráns érkezett szlovén területre, és

nagy részük a zöldhatáron keresztül jutott be az országba.

A horvát média szerint szerdára virradóra több incidens is történt Szlovéniában. A dobovai határátkelőnél a buszokra felszállni igyekvő menekültek dulakodni kezdtek a szlovén katonákkal, többen megsérültek. Éjfél előtt egy-másfél órával mintegy kétezer - más hírek szerint 4500 - menekült törte át az osztrák határon fekvő Sentiljnél a kerítését.