Ferenc pápa nem örül a melegházasság elutasításának

A pápa az Egyesült Államokban
A pápa az Egyesült Államokban
Vágólapra másolva!
Nem engedélyezték a főpapok az azonos neműek házasságát a római katlikus egyház egyik legfontosabb tanácskozásán, a püspöki szidónuson. A válás viszont könnyebb lett. Ferenc pápa burkoltan bírálta az ultrakonzervatív püspököket merev álláspontjuk miatt.
Vágólapra másolva!

A család élet vallási szabályozásáról tanácskoztak három hétig a római katolikus egyház püspökei, a végeredmény viszont nem igazán tetszik Ferenc pápának. A főpapok ugyanis enyhítettek a válással kapcsolatos doktrínán, de megtartották az azonos neműekkel kapcsolatos keményvonalas egyházi álláspontot.

A melegházasság továbbra is tilos.

Záróbeszédében az egyházfő kijelentette: a püspököknek "félelem nélkül, anélkül, hogy a homokba dugnák a fejüket" kell megközelíteni a nehéz kérdéseket.

A szinódus szerinte "megmutatta a bezárt szíveket, amelyek az egyház tanításai vagy a jó szándék mögött rejtekeznek". A pápa úgy gondolja, nem volna szabad felsőbbrendűséggel vagy felületességgel ítélkezni a nehéz ügyekben és a megsebzett családok felett.

A pápa az Egyesült Államokban Forrás: MTI/EPA/Cj Gunther

A családról tartott püspöki szinóduson elfogadott záródokumentum szerint mindenkinek joga van a tisztelethez és a méltósághoz, de "nincs alapja" az azonos neműek házasságának.

Az október 4-én kezdődött, Ferenc pápa elnökletével tartott püspöki tanácskozáson, amelyen 270 püspök - közöttük Erdő Péter bíboros, szinódusi főrelátor - vett részt, a Reuters brit hírügynökség értékelése szerint az azonos neműek kérdésében a konzervatívok, az újraházasodáséban pedig a reformer szelleműek álláspontja győzött.