Háromszáz halottja van az afganisztáni földrengésnek

Földrengés Pakisztán Afganisztán
Vágólapra másolva!
Már több mint háromszáz halottja és ezer sebesültje van az afganisztáni központú, 7,5-es erősségű hétfői földrengésnek. Az áldozatok száma azonban ennél is magasabb lehet, hiszen a rengés miatt sok területtel megszűnt a telefon-összeköttetés.
Vágólapra másolva!

Már háromszáztizenegy halálos áldozata és mintegy ezer sérültje van az afganisztáni központú hétfői földrengésnek az AP hírügynökség összesítése szerint.

A legfrissebb adatok szerint a 7,5-ös erősségű földrengésnek Afganisztánban, Kabultól 254 kilométerre északkeletre volt az epicentruma, de a szomszédos Pakisztánban több áldozatot szedett. Ott legalább 237-en vesztették életüket, míg Afganisztánban 74-en.

Afgán férfiak mérik fel a károkat Kabulban Forrás: EPA/Dzsavad Dzsalali

Az áldozatok száma ennél magasabb is lehet. A hatóságok azonban nagyon nehezen jutnak adatokhoz, ugyanis

a rengés miatt nagy területekkel megszűnt a vezetékes és a mobiltelefon-összeköttetés.

A katasztrófamentők nehezen tudják megközelíteni a természeti csapás sújtotta vidékeket.

Újdelhiben is érezték a rengést

Az észak-afganisztáni Tahár tartományban meghalt 12 iskolás lány, akikkel valójában nem a földrengés, hanem a miatta kitört pánik végzett. A helyi katasztrófavédelem vezetőjének beszámolója szerint

a lányokat agyontaposta az iskolából kimenekülő tömeg.

A tömeghisztériában többtucatnyian megsérültek, őket kórházban ápolják.

Az afganisztáni Kunár tartomány kormányzója arról számolt be, hogy a térségben komoly károkat okozott a természeti katasztrófa. Badahsán kormányzója azt közölte, hogy a tartományban 1450 lakóépület dőlt romba a földrengés miatt.

Egy férfi ponyvával letakar egy megrongálódott autót a pakisztáni Pesavarban Forrás: Origo

A rengést nemcsak Kabulban, hanem India és Pakisztán fővárosaiban - Újdelhiben és Iszlámábádban - is érezték. Iszlámábádban a házak falai inogtak, és

- számolt be a történtekről az AP amerikai hírügynökség. Újdelhiben egy percig tartott rengés, amely ott is megremegtette a házak falait.

Az indiai meteorológiai intézet igazgatója szerint a helyi idő szerint kora délután bekövetkezett rengés középpontja a Hindukus hegység alatt volt.