Merkel megint nemet mondott a határzárra

German Chancellor Angela Merkel holds a press conference ahead of an EU-Balkans mini summit at the EU headquarters in Brussels on October 25, 2015. European Union and Balkan leaders faced a make-or-break summit on the deepening refugee crisis after three frontline states threatened to close their borders if their EU peers stopped accepting migrants. AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER
Vágólapra másolva!
Nem lehet gombnyomással megoldani a menekültválságot – ennyit üzent Angela Merkel Horst Seehofer bajor miniszterelnöknek, aki korábban azt követelte a német kancellártól, hogy hagyjon fel a nyitott határok politikájával.
Vágólapra másolva!

Csak lépésről lépésre lehet haladni, a menekültek számát Törökországgal, Görögországgal és az EU-val együttműködve lehet csökkenteni – mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben, miután egy sajtótájékoztatón megkérdezték tőle, mit szól Horst Seehofer bajor miniszterelnök követeléséhez. Seehofer korábban azt követelte egy lapinterjúban Merkeltől, hogy a kancellár legkésőbb vasárnapig, november 1-jéig hagyjon fel az úgynevezett nyitott határok politikájával.

Felszólítások

Német sajtóértesülések szerint a kancellár szombaton és vasárnap is találkozik majd a bajor kormányfővel. Merkel a sajtótájékoztatón így fogalmazott:

Merkel szerint november 1-je "érdekes nap" lesz, mert akkor tartják Törökországban a parlamenti választást, és utána hozzá lehet kezdeni az EU és Törökország válságkezelő akciótervének a végrehajtásához.

Horst Seehofer arra is felszólította Angela Merkelt, hogy tárgyaljon Werner Faymann osztrák kancellárral, mert Ausztria elfogadhatatlan módon, értesítés nélkül menedékkérőket szállít a bajor–osztrák zöldhatárra.

Hozzátette: a nyitott határok politikájának befejezéséhez az a legfontosabb, hogy Angela Merkel telefonáljon osztrák kollégájának.

Szerinte a határok megnyitásához is elég volt egy telefon.

A német kancellár erre azt mondta, hogy tavasz óta állandó kapcsolatban áll az osztrák partnerekkel. Az egyeztetés folyamatos, így "ma is, holnap is és holnapután is" tárgyalnak a válságkezelésről – mondta Angela Merkel.

Angela Merkel visszautasította az ultimátumot Forrás: AFP/Thierry Charlier

Horst Seehofer a Keresztényszocialista Unió (CSU) párt elnöke. Ennek a pártnak szövetségese Merkel pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU). Seehofer követeléseit a CDU is elutasította. Julia Klöckner, a CDU egyik alelnöke szerint Seehofer követelése ultimátum, ez az eszköz pedig nem segíti a válság megoldását.

Csökken a népszerűség

Horst Seehofer mellett a bajor belügyminiszter, Joachim Herrmann is élesen bírálta Ausztriát, és ugyancsak felszólította Merkelt, hogy vegye fel a kapcsolatot Werner Faymann-nal. Az osztrák hatóságokkal korábban jó volt az együttműködés, de most "egyértelműen felső utasításra" egyszerűen lerakják a menekülteket a határon, és nincsenek tekintettel Bajorország helyzetére – mondta a CSU-s politikus a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaságnak.

Joachim Herrmann adatai szerint a bajor rendőrség szeptember 5. óta 318 ezer menedékkérőt regisztrált a határon, további 59 ezer embert pedig a tartományi befogadóállomásokon vettek nyilvántartásba.

Hétfőn 11 154 menekültet regisztráltak a bajor–osztrák határon.

A bajor miniszterelnök hetek óta hevesen bírálja a kancellár menekültpolitikáját, és a menedékkérők beáramlásának korlátozását követeli.

Közben a menekültválság miatt tovább gyengült a CDU/CSU pártszövetség választói támogatottsága. Az INSA közvélemény-kutató intézet keddi adatai szerint a pártszövetségre a választók 35 százaléka szavazna, ha most vasárnap lennének a parlamenti (Bundestag-) választások. Ez 2 százalékpontos csökkenés az egy héttel korábbi állapothoz képest, és jelentős visszaesés a 2013-as Bundestag-választáson elért 41,5 százalék után.

A Bild című lap megbízásából készített felmérés szerint viszont még így is messze a CDU/CSU szövetség a legerősebb politikai erő Németországban, és a második helyezett SPD csupán 24,5 százalékon áll. Az INSA kutatásai szerint legutóbb 2012 áprilisában, a görög államadósság-válság mélypontján állt ilyen rosszul a pártszövetség: akkor is 35 százalékos volt a támogatottsága.