Merkel még mélyebbre lökte a pártját

German Chancellor Angela Merkel holds a press conference ahead of an EU-Balkans mini summit at the EU headquarters in Brussels on October 25, 2015. European Union and Balkan leaders faced a make-or-break summit on the deepening refugee crisis after three frontline states threatened to close their borders if their EU peers stopped accepting migrants. AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER
Vágólapra másolva!
Egy hét alatt újabb két százalékpontot csökkent az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió támogatottsága – derült ki INSA/YouGov legfrissebb felméréséből. A kormánypártokra most a megkérdezettek 35 százaléka voksolna. A párt veszteségéből csak a Zöldek és a bevándorlásellenes erők profitáltak.
Vágólapra másolva!

Egy hét alatt két százalékpontot veszített a támogatottságából a CDU, így a Merkel vezette kormánypárt már csak 35 százalékon áll – olvasható az INSA/YouGov felmérésében. Augusztus elején ugyanez az intézet még 43 százalékra mérte a kereszténydemokratákat.

Erősödött a bevándorlásellenes erő

A CDU visszaeséséből a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak profitált. A pártot augusztusban még csak 3 százalékra mérték, míg mostanra 8,5 százalékra erősödtek. A Zöldek a legutóbbi választások óta erősödtek meg, akkor 8,5, míg most 11 százalékot kapnának.

A második helyen a szociáldemokraták állnak 24,5 százalékkal,

őket a Zöldek követik, majd a baloldali Die Linke jön 9,5 százalékkal. Rajtuk kívül egyetlen más párt sem jutna be a német törvényhozás alsóházába.

Újabb veszteségeket szenvedett el Merkel pártja Forrás: AFP/Thierry Charlier

Kormányválság?

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a konzervatív CSU elnöke akár a pártját a szövetségi kormányban képviselő minisztereket is visszahívhatja, ha nem sikerül rávenni Angela Merkel kancellárt az úgynevezett nyitott határok politikájának feladására – írta szerdán a Bild című német lap. A három CSU-s miniszter visszahívása az Angela Merkel vezette kereszténydemokrata CDU, a CSU és a szociáldemokrata párt (SPD) nagykoalíciós kormányának végét jelentené.

Kerítést építenének ők is

A pártban azt is fontolgatják, hogy a bajor tartományi rendőrség bevetésével és egy kerítés felépítésével gondoskodnak

a menedékkérők belépésének megakadályozásáról,

és azt is mérlegelik, hogy Bajorország túlterheltsége miatt lezárt buszokkal, vonatokkal továbbküldik más tartományokba a német területre érkező menedékkérőket.