Nem épül gigamecset Londonban

Vágólapra másolva!
Nem épül meg London keleti részén az a nagy vitát kiváltó mecset, amely több mint 9000 hívő befogadására lett volna alkalmas, az illetékes hatóság ugyanis elutasította a tilalom ellen benyújtott fellebbezéseket.
Vágólapra másolva!

A döntés 18 éve húzódó ügy végére tett pontot. A Tablighi Jamaat nevű iszlám hittérítő mozgalom körülbelül ennyi ideje kért építési engedélyt.

A 17 holdas Abbey Millsen kilencezer főnél nagyobb befogadóképességű, hatalmas étkezővel és könyvtárral felszerelt mecsetet akartak építeni, amelyet többek között Masjid-e-Ilyasként is emlegettek.

Online petíció

2007-ben azonban több mint egymillió ember írta alá azt az internetes petíciót, amellyel a terv ellen tiltakoztak a keresztények nevében. Azzal érveltek, hogy a mecset „rettenetes erőszakot és szenvedést okoz” majd – emlékeztetett a Guardian.

Kilencezer hívő fért volna be (a kép illusztráció) Forrás: Anadolu Agency/Tolga Akmen

Az építési engedélyt 2012-ben utasította el a newhami önkormányzat, mert a mecset óriási mérete és a várható nagy forgalom súlyos aggodalmat keltett. Ráadásul meg akarták őrizni a negyed építészeti egységét, a meglévő területet pedig inkább új otthonok építésére és munkahelyteremtő vállalkozások létrehozására szánták.

A végső döntés meghozatala előtt tavaly háromhetes nyilvános meghallgatást tartottak.

Radikalizmus vádja

A Tablighi Jamaat egyébként 1996-ban vette meg a területet, ahol az 1980-as évek végéig vegyi üzem működött. Nem sokkal később felépítették a 2500 hívő befogadására alkalmas ideiglenes mecsetet.

A mozgalmat azzal vádolják, hogy radikalizálja a fiatal hívőket. A szervezet viszont hangsúlyozza, hogy a szabadság, a demokrácia és a társadalmi, valamint vallási integráció híve.