Hollande: Európán belül nem kellenek falak és kerítések

MERKEL, Angela; HOLLANDE, Francois
Strasbourg, 2015. október 7. Angela Merkel német kancellár (b) és Francois Hollande francia államfő részt vesz az Európai Parlamentnek az Európai Unióról tartott kiemelt vitáján a parlament strasbourgi épületében 2015. október 7-én. (MTI/EPA/Patrick Seeger)
Vágólapra másolva!
Francois Hollande francia államfő "az Európán belüli falak és kerítések" ellen emelt szót pénteken, miután hivatalában fogadta Werner Faymann osztrák kancellárt.
Vágólapra másolva!

"Nem szabad Európán belül falakat vagy kerítéseket emelni, hanem egyszerűen a külső határokat kell biztosítani"

- mondta a francia elnök osztrák kollegájával tartott közös sajtótájékoztatóján az Elysée-palotában.

A francia elnök elismerően szólt "az osztrák népről, amely oly sokat tesz azért, hogy tisztelettel és méltósággal tudja biztosítani az emberek fogadását, akik gyakran Németország felé mennek tovább".
Az osztrák kancellár azt hangsúlyozta, hogy pénzügyi válsághoz hasonlóan "csak a közös európai válaszok" szolgálhatnak megoldással a migránsválságra.

"A menekültek visszairányítása a szomszédos országba nem szolgálhatna megoldásként Európában"

- üzente Werner Faymann ki nem mondva Berlinnek, ahol azzal vádolták meg az osztrák hatóságokat, hogy az utóbbi napokban egyeztetés nélkül hordtak menekülteket a német határra.

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő az Európai Unióról tartott vitán Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

"Ez egy nehéz kihívás, mert felelős politikusként nagyon sok téren be kell bizonyítanunk, hogy tekintettel vagyunk a lakosság félelmeire" - tette hozzá a szociáldemokrata kancellár. Werner Faymann ugyanakkor úgy gondolja, hogy "Európa erősebb a féltékenységnél, az irigységnél, a gyűlöletnél, a haragnál és az előítéleteknél".

Ausztria kedden jelentette be, hogy "építési jellegű" munkálatok kezdődhetnek az osztrák-szlovén határ egy szakaszán

. Szerdán Werner Faymann osztrák kancellár közölte: a menekültáradat ellenőrzésére műszakilag biztosítják a hatástérséget, "kaput építenek oldalsó szárnyakkal". Nem kerítést építenek az országhatárra, hanem műszaki biztonsági intézkedéseket foganatosítanak - hangsúlyozta.