Megállapodott Berlin és Bécs a menekültekről

Spielfeld, Ausztria, menekült, migráns, bevándorló
A Spielfeldi menekülttábor az osztrák szlovén határon. Folyamatosan 3-4 ezer menekült várja a továbbjutást a határátkelőnél
Vágólapra másolva!
Megegyezett a német és az osztrák kormány a balkáni migrációs útvonalon érkező menedékkérők Németországba szállításának összehangolásáról.
Vágólapra másolva!

A felek öt pontot jelöltek ki a bajor–osztrák határon a menedékkérők beléptetésére.

Az osztrák fél kizárólag ezekre a helyekre szállíthat Németországba igyekvő menedékkérőket. A menedékkérőket "rendezett eljárásban" kell beléptetni, éjjel-nappal, a kijelölt átkelők alacsony száma éppen ezt szolgálja - mondta a tárca egy szóvivője péntek este a ZDF-nek.

Azt nem árulta el, hogy mely határátkelőkről van szó, és nem erősítette meg azokat a sajtóhíreket, melyek szerint a kiválasztott határátkelőkön óránként csak 50 menedékkérő léphet be Németországba. Minderről csupán annyit mondott, hogy

olyan helyszíneket választottak, amelyeken gondoskodni tudnak a menedékkérők átvételéről és ellenőrzéséről,

a beléptetés ritmusát pedig nem lehet előre rögzíteni, mert nem lehet tudni, hogy mennyi ember jut el a határra.

A bajor kormány az utóbbi napokban ismét élesen bírálta az osztrák hatóságokat, amiért egyeztetés nélkül szállítanak menedékkérőket a határra, éjszaka is. Ilyen bírálatok korábban is megfogalmazódtak a müncheni vezetés és a tartományban egyedül kormányzó konzervatív CSU részéről.

A spielfeldi menekülttábor az osztrák–szlovén határon. Folyamatosan 3-4 ezer menekült várja a továbbjutást a határátkelőnél Fotó: Polyák Attila - Origo

A "Faymann utazási iroda" tevékenységét be kell szüntetni - hangoztatta Andreas Scheuer, a CSU főtitkára még szeptemberben, utalva arra a pártjában széles körben elterjedt vélekedésre, hogy Werner Faymann osztrák kancellár és kormánya menekültügyi tevékenysége abban merül ki, hogy némi úti élelmet adnak a menekülteknek, és kirakják őket a bajor határon.

Ezek a bírálatok a héten felerősödtek, és szerdán még a szövetségi belügyminiszter is tiltakozott. Thomas de Maizere azt mondta: a berlini vezetés "kifogásolja", hogy az osztrák hatóságok az utóbbi napokban "az éj leple alatt, külön értesítés nélkül bizonyos helyekre menekülteket szállítottak, akik aztán felkészületlenül és felügyelet nélkül jöttek a német határra".

Hozzátette, Ausztria ígéretet tett arra, hogy visszatér a korábban folytatott együttműködéshez. "Elvárom, hogy ez azonnal megtörténjen" - jelentette ki Thomas de Maiziere. A menekülthullám az utóbbi napokban ismét felerősödött, a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség adatai szerint csütörtökön 7700, szerdán 8150, kedden 7200, hétfőn 9700 menedékkérő érkezett Ausztriából Bajorországba.