Harmincra nőtt a bukaresti tűzvész áldozatainak száma

Bukarest tűz
Emergency services gather near a club in Bucharest October 31, 2015, after an explosion. More than 20 people died and dozens were injured in an explosion followed by a fire, which took place Friday evening at a club during a music concert , where at that time there were hundreds people. Romanian Interior Minister, Gabriel Oprea announced that there are at least 26 dead. AFP PHOTO ANDREI PUNGOVSCHI
Vágólapra másolva!
Tovább nőtt a bukaresti klubtűz áldozatainak száma, miközben a román fővárosban több mint tízezer ember vett részt a balesetben meghaltak emlékére szervezett felvonuláson.
Vágólapra másolva!

Harmincra emelkedett a péntek esti bukaresti tűzvész áldozatainak száma, miután vasárnap három súlyosan megégett nő belehalt sérüléseibe. Eközben 35 embernek továbbra is válságos az állapota.

Tízezren emlékeztek

Bukarestben több mint tízezer ember vett részt azon a felvonuláson, amelyet a balesetben meghaltak emlékére szerveztek.

Az összegyűlt emberek virágokkal és gyertyákkal vonultak a tűzvész helyszínére,

hogy kifejezzék együttérzésüket a sebesültekkel és az áldozatok hozzátartozóival.

A tűzeset egyik sérültjét szállítják kórházba Forrás: AFP/Andreea Tanase

Mint arról az Origo is beszámolt, péntek este tűz ütött ki egy bukaresti belvárosi klubban, ahol több százan vettek részt egy rockkoncerten.

A lángba borult teremből az egyetlen használható kijáraton keresztül egymást taposva próbáltak kimenekülni az emberek:

26-an a helyszínen meghaltak.

Tévébeszédet mondott az államfő

A korrupció és inkompetencia elleni összefogásra szólította fel polgártársait Klaus Iohannis román államfő vasárnap esti televíziós beszédében, a harminc emberéletet követelő, két nappal ezelőtti bukaresti tűzvész tanulságait levonva.

- mondta az elnök arra a feltételezésre utalva, hogy a tűzvédelmi szabályok kijátszása és a működési engedélyt kiadó hivatal hanyagsága vezetett a tragédiához.

Azonosították az áldozatokat

Időközben sikerült minden áldozatot azonosítani, a sérültek egyikének kilétét viszont továbbra sem ismerik. Csaknem 30, kórházban kezelt súlyos sérültnek csak "valószínűsített" személyazonossága van, ugyanis sérüléseik nem teszik lehetővé, hogy hivatalosan is megállapítsák kilétüket.

A tűzeset egyik túlélője a leégett belvárosi szórakozóhely előtt Forrás: MTI/EPA/Str

A sérülteket több mint tíz bukaresti kórházban ápolják. Állapotukról Nicolae Banicioiu egészségügyi miniszter vasárnap reggel azt mondta, hogy

80-90-re tehető a súlyos sérültek száma, közülük 35-öt is elérheti azoké, akik még közvetlen életveszélyben vannak.

A halálos áldozatok között van a péntek este fellépő Goodbye to Gravity nevű együttes két gitárosa, énekesük, Andrei Galut, a 2008-as román Megastar tehetségkutató vetélkedő győztese, az együttes dobosa és basszusgitárosa pedig válságos állapotban fekszik a kórházban.

Háromnapos gyászt hirdettek

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett szombattól a román kormány a tűzvész áldozatainak emlékére. Szombat délben Klaus Iohannis államfő meglátogatta a Floreasca kórházat, ahol a legtöbb sérültet kezelik, majd a tragédia helyszínét is felkereste.

Klaus Iohannis államfő - háromnapos nemzeti gyászt hirdettek

Forrás: AFP/Robert Ghement

Az elnök megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte, hogy Bukarest szívében ilyen méretű tragédia történhetett. Korábban Raed Arafat belügyi államtitkár-helyettes közölte: a klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye, a teremben nem voltak vészkijáratok.

Nálunk is volt már hasonló tragédia

2011-ben a budapesti West-Balkán szórakozóhelyen történt hasonló katasztrófa. Az egykori Nyugati téri klubban január 15-én háromezer fiatal zsúfolódott össze, amikor pánik tört ki.

Két lány és egy fiatal nő meghalt,

később kiderült, hogy megfulladtak, egyszerűen összenyomta őket a tömeg, 14-en megsérültek. Az áldozatok 17 és 24 év közöttiek voltak. A két lány a II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumba járt, a 24 éves nő pedig Gyömrőn lakott. Egy ideig tartotta magát az a szóbeszéd, hogy késelés történt, de a rendőrség ezt cáfolta.