Százezren emlékeztek Jichák Rabinra

Rally Commemorating 20 Years To Rabin Assassination Oslo agreement PEACE Israel Palestine POLITICS pM WHITE HOUSE Shimon peres MIDDLE EAST assassination crowed labor party SQUARE FORMAT
Thousands of people gathered at Rabin Square in the Israeli city of Tel Aviv to commemorate 20 years to the assassination of Israeli prime minister Yitzhak Rabin on October 31, 2015. Rabin was shot dead by Yigal Amir in that same square on November 5, 1995 after a peace rally.***ISRAEL OUT*** (Photo by Omer Messinger/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Százezren vettek részt szombat este Tel-Avivban a Jichák Rabin izraeli miniszterelnök megölésének huszadik évfordulójára rendezett nagygyűlésen, amelyen felszólalt Bill Clinton amerikai elnök, nem vett részt viszont Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő.
Vágólapra másolva!

A megemlékezést a Rabin nevét viselő téren tartották. Bill Clinton volt amerikai elnök golyóálló üveg mögül mondta el a beszédét, amelyben felszólította az izraeli népet, hogy legyen hű a meggyilkolt kormányfő örökségéhez – számolt be internetes oldalán a Jediot Ahronót című lap.

"Mellesleg" tiltakoztak a távolmaradó Benjamin Netanjahu politikája ellen Forrás: AFP/Jack Guez

„Elnökségem legborzalmasabb napja”

Clinton - aki Rabin barátja volt - nyolcéves elnöksége talán legrosszabb napjának nevezte 1994. november 4-ét.

„Mindig emberi lényeknek tekintett másokat, még az ellenfeleit is – hangsúlyozta Clinton. – Önöknek most el kell dönteniük, mit kezdenek a politikai örökségével, mert az utolsó fejezetet a népnek kell megírnia, amelyért az életét adta.”

Százezer ember a Rabin-téren Forrás: NurPhoto/Omer Messinger

Barack Obama is üzent

Barack Obama videoüzenetet küldött. „Egy ember életét elveheti egy golyó, de a szelleme és az álma a békéről soha nem hal meg” – mondta az amerikai elnök, aki hangsúlyozta, hogy a palesztin-izraeli viszályt rendező béke „szükséges, igazságos és lehetséges”.

Reuven Rivlin izraeli államfő a szélsőségesek erősödésére figyelmeztetett, és burkoltan bírálva az ország jelenlegi vezetését hangsúlyozta: remény és jövőkép nélkül az emberek élete sivár lesz.

Rabin emlékműve Forrás: NurPhoto/Omer Messinger

Áldozatok a félelem oltárán

„Nem leszünk áldozattá a félelem és az erőszak oltárán” - mondta Rivlin.

A legmerészebb politikai beszédet Jonatán Benárci, Rabin unokája mondta, aki felszólította az izraeli vezetést, hogy feltételek nélkül és azonnal ismerje el a nemzetközi fórumokon a palesztin államot, és ezzel ragadja magához a politikai kezdeményezést.

Jichák Rabin kötötte meg a palesztinokkal a békefolyamatot megalapozó oslói megállapodást. Ezért 1994-ben Nobel-békedíjat kapott, de egy évvel később egy, a békefolyamatot elutasító izraeli szélsőséges ortodox zsidó meggyilkolta.