Orbánt is felelősnek tartják a német helyzetért

Illegális bevándorlás - Ausztria
Németországi belépésre váró bevándorlók a határ osztrák oldalán lévő Hangingban
Vágólapra másolva!
Miközben Magyarországon az osztrák intézkedéseket a magyar miniszterelnök győzelmének láttatják, az osztrák–szlovén határon épített kerítés és átengedőkapu valójában azt a célt szolgálja, hogy minden menekült ellátása biztosított legyen, és senki ne maradjon a puszta ég alatt az egyre hűvösebb novemberi időben. 
Vágólapra másolva!

A határ osztrák oldalán mintegy 2000 menekült várakozik a hatalmas, fűtött sátrakban. Időről időre buszok érkeznek, akik a menekülteket rendezett módon szállítják át a határon. Az eligazítást egy 33 éve Németországba érkezett 48 éves férfi tartja, fárszi nyelven. Miközben a menekültek méterekre vannak úti céljuktól, nyugodtan várakoznak.

Biztonságban vagyunk itt

– mondja egyikük. „Nem fázunk, kapunk inni és enni, és azt is látjuk, hogy a sor folyamatosan apad. Át fogunk jutni, tudjuk. Istennek hála" – teszi hozzá.

Németországi belépésre váró bevándorlók a határ osztrák oldalán lévő Hangingban Forrás: MTI/EPA/Peter Kneffel

Éjszaka már fagy

„A megállapodást mindenki betartja" – mondja a passaui rendőrség szóvivője, Heinrich Onstein. „Az óránkénti ötvenes szám kezelhető, ezzel mindkét oldalon rendezetté váltak a körülmények." A határon jelenleg békések a viszonyok: az osztrák oldalon folyamatosan érkeznek a menekültek a gyűjtőhelyekre, ahol meleg, víz és élelem, valamint helyi segítők várják őket. A fokozott határellenőrzés megtette a dolgát: egyre kevesebben maradnak a szabad ég alatt éjszakára, ez most a segítők és a hatóságok legfontosabb aggodalma. Éjszaka itt már fagy, sokáig nem lehet bírni.

– mondja az egyik segítő. Nem állja meg, hogy ne említse Magyarországot: „Ezért is részben Orbán Viktor a felelős – a kerítéssel szűkítette az érkezők útvonalát, és csökkentette a helyeket, ahol nyugodt és békés körülmények között megállhatnak" – teszi hozzá. Ezt erősíti a kerületi vezető, Herbert Krischner is. „Már volt, hogy itt íródott a történelem: amikor a szudétanémetek jöttek a háború után, vagy '89-ben, a vasfüggöny lebontásakor. Most is elég jól felkészültünk. Megoldjuk."

Ausztria aggódik

Mindeközben Ausztriában növekszik az aggodalom, hogy – amennyiben a kvótarendszert Magyarország vezetésével a V4-ek megakadályozzák – Németország előbb-utóbb megtelik, és akkor a menekültek nagy része Ausztriában reked. Az előrejelzések szerint

az érkezők száma egyelőre nem csökken.

Kurz külügyminiszter egy nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy Németország és Ausztria is kezd megtelni, és így egységes és közös európai intézkedésekre van szükség: a külső határok védelmére, az érkezési pontok megerősítésére és egységes európai kvótarendszerre.

Fűtött helyen várakoznak Forrás: MTI/EPA/Peter Kneffel

Friss munkanélküliségi adatok

Mindezt erősíti az is, hogy megjelentek a legújabb munkanélküliségi adatok Ausztriában. Ez fokozatosan növekvő számot jelez:

októberben a munkanélküliek száma átlépte a négyszázezres határt.

Ebben már a menekültként érkező külföldiek is benne vannak, bár csak csekély számban. Októberben több mint 90 000 külföldi volt munkanélküliként regisztrálva, míg az 55 fölöttiek között még ennél is magasabb, 91 000 volt a munkanélküliek száma. A munkanélküliség aránya Ausztriában jelenleg 8,7%, ami az ötödik legalacsonyabb Európában, ugyanakkor Bécsben ez a szám 17,4%, ami a legmagasabb munkanélküliségi arány az országban. Nem véletlen, hogy Bécsben növekszenek a menekültellenes indulatok: az elmúlt napokban több helyen „Kifelé a menekültekkel!" feliratok jelentek meg a falakon, szemetesládákon és buszmegállókban.