Merkel meglepte a magyar kormányt

Orbán Viktor; MERKEL, Angela FOTÓ ÁLTALÁNOS kézcsók Közéleti személyiség foglalkozása miniszterelnök politikus SZEMÉLY találkozó Budapest, 2015. február 2.
Orbán Viktor miniszterelnök fogadja a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Angela Merkel ném
Budapest, 2015. február 2. Orbán Viktor miniszterelnök fogadja a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Angela Merkel német kancellárt a Parlament főlépcsőjénél 2015. február 2-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Az EU saját maga hozna menekülteket Törökországból Angela Merkel kancellár tervei szerint. A kancellár elképzelésével Horst Seehofer bajor miniszterelnök is egyetért, legalábbis a kancellár mellett állt a bejelentésnél. A német kancellár Törökország helyzetén könnyítene azzal, hogy az EU saját maga hozna törvényesen menekülteket a területére. A terv megvalósításához viszont menekülteket elosztó kvótarendszer kell Európában. A magyar kormány ilyesmit nem szeretne. Az Origónak azt mondták, egyelőre tájékozódnak a német tervekről.
Vágólapra másolva!

Törökországgal együttműködve kell véget vetni a menekültkrízisnek a görög–török európai uniós külső határon.

– mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben.

"Láttuk mi is a hírt, de egyelőre óvatossággal kezeljük a bejelentést, nem tiszták még a részletek. Tájékozódunk az ügyben" – mondta az Origónak Angela Merkel tervéről Kovács Zoltán kormányszóvivő. Szerinte a kormánynak azért is érdemes óvatosnak lennie, mert "az EU álláspontja hétről hétre változik", miközben a magyar álláspont következetes. Való igaz, a kormány, ahol lehet, elmondja, hogy szerintük meg kell védeni az EU határait.

Kerítés Röszkénél, a magyar kormány így védi a határt Forrás: MTI/Sóki Tamás

Merkel az MTI tudósítása szerint azt is elmagyarázta, hogyan működne a migráció legalizálása. Először össze kell hívni egy EU–Törökország csúcstalálkozót, amelyen dönteni kell egy "legális menekültkontingens" áttelepítéséről. Ha ez a megállapodás megvan, el lehet kezdeni utaztatni az embereket Európa felé.

A legalizálás viszont csak kvótákkal működhet.

A kancellár szerint "ragaszkodni kell a terheknek a tagállamok közötti méltányos megosztásához, különben nem fog működni a rendszer".

Az EU keleti tagállamai – köztük Magyarország – elutasítják a menekültkvóták ötletét. Kovács Zoltán az Origónak most is azt mondta, hogy

a magyar kormány álláspontja nem változott.

A kormányban azt sem tudják jelenleg, hogyan lehetne megoldani a menekültkontingens átvételét az EU-ban jelenleg érvényes keretek között. "Az Európai Unióba való belépés szabályai nem változtak meg. Ezeket a szabályokat be kell tartani" – fogalmazott a kormányszóvivő.

Kovács Zoltán kormányszóvivő Fotó: Polyák Attila - Origo

A szabályok megváltoztatásához egyébként az EU-ban végső soron a tagállamok állam- és kormányfőinek egyetértése szükséges.

Érdekes fejlemény, hogy amikor Angela Merkel a migráció legalizálásáról beszélt, mellette állt Horst Seehofer bajor miniszterelnök.

Ez önmagában nem lenne furcsa, hiszen a két politikus szövetséges, pártjaik, a CDU és a CSU együtt kormányozzák Németországot (koalícióban a szociáldemokrata SPD-vel). Merkel és Seehofer viszonya azonban a közelmúltban megromlott, Seehofer még nyilvános ultimátumot is adott a kancellárnak.

Az MTI most viszont azt írja, hogy a migráció legalizálásáról Merkel és Seehofer még vasárnap állapodott meg. Horst Seehofer korábban Orbán Viktor magyar miniszterelnök szövetségesének számított. Idén ősszel a bajor miniszterelnök akkor is kiállt Orbán mellett, amikor Európában sorra kapott kemény kritikákat a szerb határra állított kerítés miatt. Seehofer akkor azt mondta, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök

megérdemli a támogatást

a menekültválság kezeléséért. Ha Seehofer is beáll a kvótarendszert támogatók sorába, akkor a magyar kormányfő nyilvánvalóan fontos szövetségest veszít.

Horst Seehofer bajor kormányfő fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt Münchenben 2014. november 6-án Forrás: MTI/EPA/DPA/Sven Hoppe

A német koalíciós pártok az után kezdtek el egyeztetni a migrációs válság kérdéseiről, hogy egyre több vita alakult ki közöttük a menekülthelyzet kezelése miatt. A bajor miniszterelnök például azt követelte Angela Merkeltől, hogy vessen véget a nyitott határok politikájának. Vasárnap a berlini kancellári hivatalban egyeztettek a politikusok, de abban állapodtak meg, hogy a tárgyalásokat a héten is folytatják.

Kvótaügyben Orbán Viktor következő nagy csatájának időpontja november 12. lehet. Aznap lesz ugyanis egy informális EU-csúcs, amit a schengeni egyezmény megmentése érdekében hívott össze Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden. Ez az egyezmény teszi lehetővé, hogy útlevél-ellenőrzés nélkül lehessen átsétálni például Esztergomból a szlovákiai Párkányba a Mária Valéria hídon. A máltai találkozón az uniós vezetők 160 ezer migráns EU-n belüli elosztásáról – azaz a kvótarendszerről – is tárgyalnak majd.