Terrorakcióra készültek a Madridban elfogott dzsihádisták

Spanyolország - Terrorizmus
Spanyol rendőrök autókat tartóztatnak fel Madridban, ahol elfogtak három feltételezett dzsihádistát
Vágólapra másolva!
Elfogtak három marokkói férfit kedd hajnalban Madridban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam dzsihádista terrorszervezet nevében terrorcselekményt készültek elkövetni Spanyolországban - közölte a spanyol rendőrség.
Vágólapra másolva!

Mindhárom elfogott férfinak spanyol iratai voltak, és régóta éltek a fővárosban. A hatóságok figyelték őket, telefonbeszélgetések és internetes üzenetváltások utaltak arra, hogy terrorakciót készítenek elő, amelyet bármelyik pillanatban végrehajthatnak. A hatóságok nem közölték, hogy pontosan milyen merényletre készültek.

Spanyol rendőrök autókat tartóztatnak fel Madridban, ahol elfogtak három feltételezett dzsihádistát Forrás: MTI/EPA/Viktor Lerena

Minőségi ugrás a terrorizmusban

Jorge Fernández Díaz belügyminiszter a Cadena Ser rádió reggeli műsorában hangsúlyozta: a rendőrök az esetek többségében eddig toborzóhálózatokat számoltak fel, és az őrizetbe vettek az Iszlám Állam propagandáját terjesztették vagy segítettek megszervezni a beszervezett személyek utazását Szíriába vagy Irakba, az Iszlám Állam által ellenőrzött területekre. Ezzel szemben

a most letartóztatott férfiak terrorcselekményre készültek, és ez "minőségi ugrás"

- jegyezte meg.

Marad a terrorkészültség

A miniszter szerint ez indokolja, hogy továbbra is fenntartsák azt a terrorkészültségi fokozatot, amelyet június végén, a Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban végrehajtott merényletek miatt rendeltek el.

Az európai országok közül Spanyolországban zajlik a legtöbb rendőrakció a feltételezett dzsihádistákkal szemben,

idén már több mint 80 embert tartóztattak le az Iszlám Állammal folytatott együttműködés gyanújával. A spanyol belügyminisztérium adatai szerint a toborzóhálózatok révén eddig 126-an utaztak a konfliktusövezetbe, hogy harcoljanak a dzsihádisták oldalán.