Ritkán látni ilyen kegyes hadurat

Ramzan Kadyrov Ramzan Kadirov
Chechen leader Ramzan Kadyrov (C) wearing the national dress walks to take part in the Chechen language Day holiday in Chechnya's capital Grozny, on April 28, 2012. AFP PHOTO / STR
Vágólapra másolva!
Csecsen fiatalok terrorakcióját akadályozták meg a grozniji hatóságok. A környék mindenható ura azonban pozitív példát statuált: az Iszlám Állam nézeteivel kacérkodó polgárai jóvátehetik hibájukat, mert Ramzan Kadirov élt a kegyelmi jogával. És még dokumentálta is.
Vágólapra másolva!

A csecsen elnök a hét elején egy fogházban megbocsátott húsz fiatalnak, akik állítólag merényletet terveztek ellene – írja egy grozniji tévéadóra hivatkozva a The Moscow Times.

Ramzan Kadirov nem sokat mérlegelt, mert a "terrorakció szervezésével" gyanúsított férfiakat vasárnap fogták el a Groznijtól 20 kilométerre keletre fekvő Argunban, vagyis csak egy napot töltöttek őrizetben. A csecsen híradás szerint most jóvátehetik, amit elrontottak.

Síró anyák, bűnbánó fiúk

Mint nagyjából minden mozdulatáról, Kadirov erről is hírt adott az Instagramon, megjegyezve, hogy a fiatalok egy képzetlen imám befolyása alá kerültek, és csak homályos ismeretik voltak (az Iszlám Államot irányító) Abu Bakr al-Bagdadiról.

Kadirov a nép élén Forrás: AFP/Str

Elárulta azt is, hogy a szülők megígérték neki, ezután szigorúan felügyelik, mit tesznek a gyerekeik. A poszthoz egy videót is csatolt, amin síró anyák és bűnbánó fiatal férfiak látszanak, akiket később az elnök a keblére ölel.

Я уделяю особое внимание работе с молодёжью. Практически ежедневно встречаюсь с молодыми людьми в неформальной обстановке. В воскресенье более пяти часов беседовал с большой группой жителей Аргуна. Как выяснилось, около двадцати человек объединяла лояльность к ваххабистской идеологии. Мозги им засорил так называемый имам-недоучка. Они не имели даже отдалённое представление о личности Абу Бакра аль-Багдади и его покровителях. Им внушалась ненависть к Главе ЧР, как главному врагу ваххабизма. Я пригласил на встречу родителей и родственников, которым подробно рассказали, чем интересуются и увлекаются сыновья. Хорошо, что молодые люди ещё не успели совершить преступление, реально переступить закон. Они искренне заявили, что осознают ошибки, раскаиваются и встанут на путь истины. Родители заверили, что будут жестко контролировать их поведение. #Кадыров #Россия #Чечня #Молодёжь

Аллах Велик!!! (@kadyrov_95) által közzétett videó,

Nem alaptalanul aggódik

Kadirovnak megvan az oka a paranoiára: az általa felügyelt kaukázusi autonóm köztársaság normális körülmények között sem tartozik a biztonságos helyek közé: apját és elődjét, Ahmed Kadirovot 2004-ben robbantották fel a grozniji focistadion VIP-páholyában. Hatalomra kerülése óta az ifjabb Kadirov brutális módszerekkel szabadult meg lehetséges ellenségeitől, Csecsenföldet pedig egy, a moszkvai vezetéshez hű tartománnyá tette.

A csecsen elnök legendás Putyin-rajongó Forrás: AFP/Alexey Druzhinin

Az Iszlám Állam megjelenése óta azonban erős a gyanú, hogy helyi fiatalok százai mehettek Szíriába harcolni, az ő visszatérésük pedig további kockázatokat rejthet.

Kadirov a szíriai orosz bombázások kezdete után egy nappal például azt kérte Vlagyimir Putyintól, hogy küldje őt a harctérre: "A terroristák nem tudják, milyen egy igazi háború, mert csak légicsapásokhoz szoktak. (...)

Ünnepelni fogunk, ha meghallgatják a kérésünket, de ezt a főparancsnoknak (Putyinnak) kell eldöntenie."

A csecsen elnök kérése inkább a PR része, semmint reális opció, hiszen Putyin világossá tette, hogy nem küld reguláris erőket Szíriába. Kadirov azonban addig is gyakorol, és ontja a hajmeresztő Instagram-posztokat több mint 1,3 millió követőjének.

Кто не понял, тот поймет))!

Аллах Велик!!! (@kadyrov_95) által közzétett videó,