Nem véd, hanem terel az osztrák szögesdrót

Spielfeld, Ausztria, menekült, migráns, bevándorló
A Spielfeldi menekülttábor az osztrák szlovén határon. Folyamatosan 3-4 ezer menekült várja a továbbjutást a határátkelőnél
Vágólapra másolva!
Az osztrák-szlovén határra telepített szögesdrót célja nem az átkelés akadályozása, hanem elsősorban az autópálya és így a menekültek biztonságának a védelme, valamint az, hogy a menekültek rendezetten jussanak el a gyűjtőpontokra. Ugyanakkor egyre nő a feszültség a határon annak következtében, hogy a német-osztrák megállapodás alapján a német határon pusztán óránként ötven embert engednek át, így a menekültek érkezését a szlovén-osztrák határon is igyekeznek lassítani.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan érkeznek a migránsok a szlovén-osztrák határhoz, ahonnét buszokkal viszik őket tovább Grazba. A határon várakozók közötti feszültség azonban már tettlegességhez vezetett: a Kronen Zeitung jelentése szerint egy katona megsérült, amikor tumultus alakult ki az egyik átengedőkapunál. Fritz Gunding, a rendőrség szóvivője szerint nem volt szándékosság az incidensben. A növekvő feszültséget kihasználva Heinz-Christian Strache, a szélsőjobboldali Szabadságpárt elnöke bejelentette, hogy személyesen látogat a határra, és vizsgálja meg a körülményeket, valamint azt, hogy a szögesdrót kellő védelmet nyújt-e a menekültek szabad áramlása ellen.

A spielfeldi menekülttábor az osztrák-szlovén határon Fotó: Polyák Attila - Origo

Két tűz között

Mindeközben Werner Faymann kancellár politikailag két tűz közé került, hiszen míg a koalíciós partner Néppárt egyre határozottabb intézkedéseket követel menekültügyben, illetve a kormány – néppárti nyomásra – a menekültstátusz megszerzésével kapcsolatos korlátozásokról szóló törvényjavaslatot tágyalt, a Szociáldemokrata Párt alelnöke, a pár héttel ezelőtt fényes győzelmet aratott bécsi polgármester, Michael Haupl és más városházi vezetők immár nyilvánosan is nemtetszésüknek adtak hangot a tervezett szigorítások és a kerítés miatt.

Emberéletek forognak kockán

„A szigorítás rossz ötlet" – mondta Haupl. Ezzel egy időben egy stájer kisváros, Wagna polgármestere, Peter Strandner, levelet írt a kancellárnak, azt jelezve, hogy a belügyminisztérium és a honvédelmi minisztérium úgy tűnik képtelen kezelni a határon kialakult helyzetet és a kormányfőnek személyesen kell határozottabb intézkedéseket elrendelnie.

– írta a Facebookra is kitett levélben. „Meg kell védeni a menekülteket éppenúgy, mint a helyiek nyugalmát. Ez a kormány feladata" – írja a polgármester.

Rendezett beáramlást akarnak

Úgy tűnik, hogy a szögesdrót kihelyezése, a napokkal ezelőtt telepített kerítés és belépőkapu mind-mind azt a célt szolgálja, hogy a menekültek áramlása rendezett módon történjen, ugyanakkor a határokon lévő táborok, illetve az egyéb kialakított menedékhelyek egyre kevésbé bírják a terhelést. Ezért követelte Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, hogy

az Unió közös erővel járjon el, hogy már Törökországban lassítani lehessen a menekültek belépését.

Így a valóban menekültstátuszra jogosultak már Törökországban adhassák be az igénylésüket és csak abban az esetben induljanak el a veszélyes útra, amennyiben megkapták az engedélyt az Európába érkezéshez.