Szétszedték Colleen Bell budapesti beszédét a kongresszusban

Jeff Duncan
Vágólapra másolva!
Victoria Nuland helyettes államtitkárnak tett fel kérdéseket Colleen Bell múlt heti budapesti beszédével kapcsolatban egy republikánus szenátor. Jeff Duncan a budapesti nagykövet beszédét ki nem provokált támadásnak nevezte és azt feszegette, hogy az USA be akar-e avatkozni a Magyarország belügyeibe.
Vágólapra másolva!

Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet múlt heti beszédét kritizáló kérdéseket tett fel a szerdai képviselőházi meghallgatáson Victoria Nuland helyettes államtitkárnak Jeff Duncan republikánus képviselő, egyebek között az feszegetve: az Egyesült Államok be kíván-e avatkozni Magyarország belügyeibe.

Victoria Nuland a külügyi bizottságban védte a budapesti nagykövet beszédét Forrás: NurPhoto/Str

Az európai és eurázsiai ügyekért felelős Nulandet a közel-keleti ügyekben illetékes Anne W. Patterson helyettes államtitkárral együtt hallgatták meg a képviselőház külügyi bizottságában az Oroszország fokozódó szíriai beavatkozásával kapcsolatban követendő amerikai politikáról.

Ki nem provokált támadás

Duncan, miután kitért rá, hogy a szíriai polgárháború, valamint az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet agressziója következtében Európában évtizedek óta nem látott, a regionális stabilitást fenyegető migrációs válság alakult ki, megkérdezte a helyettes államtitkártól, hogy neki dolgozik-e Bell nagykövet.

Jeff Duncan szerint Bell beszéde ki nem provokált támadás volt Forrás: Facebook

Az igenlő válaszra Jeff Duncan úgy folytatta, hogy Ön a NATO-ban is nagykövet volt, ezért érti azt, hogy milyen kulcsszerepet játszanak a NATO-országok a világ biztonságában, együttműködve az Egyesült Államokkal? A republikánus képviselő szerint Magyarország nagyon értékes NATO-szövetséges, így azt firtatta, hogy miért van, hogy a kapcsolatok több hónapi látszólagos javulása után az Egyesült Államok nagykövete úgy döntött, hogy

A diplomáciai vezető válaszában kijelentette, hogy Colleen Bell beszédében, amelynek részleteit nem ismeri, megerősítette az Egyesült Államok támogatását egy olyan Magyarország számára, amely egyre nagyobb mértékben demokratikus.

Nuland szerint Washingtonnak aggályai vannak azzal kapcsolatban ahogy a magyar kormány a korrupció és a média ügyében lép fel.

Duncan rákérdezett arra is, hogy a budapesti amerikai misszió vezetője "fenyítést" alkalmazott-e egy szuverén országnak azon képességével kapcsolatban, hogy a saját döntés alapján megvédje a saját határait.

Beszélni fognak az aggályaikról

Nuland szerint meg kellene néznie, hogy pontosan mit is mondott Bell, de rámutatott: az Egyesült Államoknak, miként az EU-nak is,

ami ellentétes az EU politikájával.

Azt próbáltuk meg, hogy támogatásunkról biztosítsuk azt a politikát, hogy az EU egységesen működjön együtt a migrációs válság kezelésében - mondta Nuland.

Amikor aggályaink vannak azzal kapcsolatban, hogy egy ország nem támadja célratörően a korrupciót, amikor aggályaink vannak azon demokratikus elvek visszagördítésével kapcsolatban, amelyek alátámasztják a NATO-tagságot, akkor igen, beszélni fogunk erről - fogalmazott válaszában a helyettes államtitkár.

Támogatják az EU politikáját

Jeff Duncan kijelentette, hogy nem ért egyet azzal, ha egy szuverén ország belügyeibe beavatkoznak, és rákérdezett, hogy az amerikai diplomácia tárca vajon

Németországot és Szlovéniát is meg fogja-e fenyíteni, amikor azok fellépnek a milliós nagyságrendű migráció ügyében.

Válaszában a diplomata úgy fogalmazott, hogy támogatják az EU átfogó politikáját, amely célja a migránsok megfelelő letelepítése, a velük való toleráns elbánás, a terhek megosztása és az, hogy több forrást biztosítanak a befogadó országoknak és azoknak az országoknak, ahonnan érkeztek.

Végül Duncan azt javasolta a helyettes államtitkárnak, hogy olvassa el Bell nagykövet beszédét, és hogy térjenek még vissza erre a kérdésre.

A korrupció miatt aggódott

Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet a Corvinus Egyetemen október 28-án mondott beszédében úgy fogalmazott, hogy

a kormány keménykezű taktikát folytat a civil szervezetekkel szemben, korlátozza az igazságszolgáltatás, beleértve az Alkotmánybíróság szerepét, valamint a médiaszabadságot, továbbá egyesek intoleráns módon szólnak a menekültekről.

Colleen Bell amerikai nagykövet Corvinus egyetem Fotó: Polyák Attila - Origo

A bírálatokra válaszul Szijjártó Péter külügyminiszter leszögezte: a felvetett kérdéseket Magyarország az EU-val vitatja, illetve vitatta meg, és azokat le is zárta.

Az Origó úgy tudja, hogy Colleen Bell magánútra utazik az Egyesült Államokba, ahol Victoria Nuland helyettes külügyi államtitkárral találkozik majd. A Magyar Idők korábban azt írta, hogy Nuland elégedetlen, mert a budapesti nagykövet nem elég konfrontatív, más diplomáciai forrásaink szerint viszont semmi különös nincs abban, ha egy Európában állomásozó amerikai nagykövet Nulanddal találkozik.