Tízpercenként születik egy hontalan gyerek

Spielfeld, Ausztria, menekült, migráns, bevándorló
A Spielfeldi menekülttábor az osztrák szlovén határon. Folyamatosan 3-4 ezer menekült várja a továbbjutást a határátkelőnél
Vágólapra másolva!
Tízpercenként születik egy hontalan gyermek a világon - tartalmazza az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) friss jelentése. Az elemzés a diszkriminatív állampolgársági törvényekkel és a fegyveres konfliktusok miatt kitelepülő családok millióival magyarázza a helyzetet. 
Vágólapra másolva!

A szervezet arra figyelmeztet, hogy a hontalan gyermekek rendkívül sérülékenyek a kizsákmányolással és a drogokkal szemben, sokuk pedig kilátástalannak látja a jövőjét. A hontalanság jelenleg legalább 10 millió embert, köztük 3 millió gyermeket érint. A szíriai menekült-válság kezdete óta több mint 140 ezer gyerek született hontalanként, mert szüleik - a megfelelő dokumentáció hiányában - nem tudták bizonyítani állampolgárságukat. Így ha a család vissza is térne Szíriába, arról sem lesz papírjuk, hogy a gyerekek szír állampolgárok.

Képünk illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

Az UNHCR-jelentés egy kampány része, amiben arra hívják fel a figyelmet, hogy diszkriminatív állampolgársági törvények miatt sok országban nem jutnak orvosi ellátáshoz, oktatáshoz a hontalanok, nehezen találnak munkát és negatív megkülönböztetés éri őket.