Kövér László szavaival politizál az osztrák Szabadságpárt

Heinz-Christian Strache
Strache: Sem menza, sem utazási iroda nem leszünk
Vágólapra másolva!
Heinz-Christian Strache, a szélsőjobboldali osztrák Szabadságpárt vezetője kihasználta a fokozódó menekülthelyzetet az osztrák-szlovén határon, és személyes látogatással erősítette meg, hogy Ausztriának Magyarországhoz hasonló, bezárkózó politikára volna szüksége ahhoz, hogy a menekülthelyzeten úrrá legyen.
Vágólapra másolva!

Strache a stájer szabadságpárti vezető, Mario Kunasek társaságában az osztrák-szlovén határon megtekintette a nemrégiben lefektetett szögesdrótot, valamint hogy a helyi hatóságok és önkéntesek miképpen birkóznak meg a menekültáradattal.

– mondta a szabadságpárti vezető. Véleménye szerint a menekültek alig 10%-a érkezik Szíriából, a többiek több mint száz egyéb országból jönnek. Az egyetlen megoldás az, amit Orbán Viktor magyar miniszterelnök követ, ez akadályozhatja meg, hogy „Ausztria teljesen banánköztársasággá váljon". Később majdnem szó szerint idézve Kövér László nyilatkozatát, Strache azt mondta, „Ausztria nem válhat a menekültek utazási irodájává és menzájává".

Strache: Sem menza, sem utazási iroda nem leszünk Forrás: fpoe.at

Strache téved

Az ENSZ menekültügyi szervezetének (UNHCR) adatai szerint a Szabadságpárt vezetője téved: októberben 218 000 menekült érkezett Törökországon keresztül Európába, akik közül 64% Szíriából, míg 22% Afganisztánból indult el, és alig több, mint 10%-uk érkezik más országokból.

Migránsok várakoznak kordonok között az ausztriai Spielfeld és a szlovén Sentilj közötti határátkelőhely osztrák oldalán Forrás: MTI/Varga György

A határt szerdán szintén személyesen megtekintő Josef Ostermayer osztrák szociáldemokrata kultuszminiszter egész más tónusban nyilatkozott: „Én Burgenlandban nőttem föl, ahol a vasfüggöny és az ellenőrző tornyok a mindennapjaink része volt.

A miniszter álláspontja szerint most nem a nagy szavaknak, hanem a mindennapi cselekvésnek van itt az ideje. „Azért jöttem ide személyesen, hogy a tények ismeretében jobb döntéseket tudjunk hozni – nyilatkozta.

Az osztrák-szlovén határon felállított gyűjtőponton szerda délután mintegy 1300 ember várakozott, akiket a későbbiekben busszal szállítottak Ausztria más részeibe, hogy aztán fokozatosan továbbmenjenek Németországba.