Drogbárót és terroristát tartóztattak le Szerbiában

Vágólapra másolva!
Letartóztatták Szerbia két legnagyobb hatalmú drogbáróját, elvágtak egy fegyvercsempészláncot, amely Szerbia és Franciaország területén működött, valamint elfogták egy macedóniai terrortámadás gyanúsítottját is. Mindez egyetlen nap alatt történt Szerbiában.
Vágólapra másolva!

Több, kábítószer-csempészettel gyanúsított személyt fogott el a szerb rendőrség, köztük a Balkán egyik legjelentősebb drogbáróját és az egyik legismertebb szerb kábítószercsempészt is - írta közleményében a szerb belügyminisztérium. A hatóságok több hónapos nyomozás után léptek akcióba.

Tizenhárom kilogramm heroint foglaltak le.

A leleplezett kábítószercsempész-hálózat tagjai évek óta szállítottak drogot Törökországból Szerbiába és Nyugat-Európába.

A szerbiai bűnüldözőknek sűrű napjuk volt, mert két másik akciót is végrehajtottak. Az egyikben elvágtak egy fegyvercsempészláncot, amely Szerbia és Franciaország területén működött.

A másik esetben a Szerbiát Koszovóval összekötő brnjaki átkelőnél az Interpol elfogatóparancsa alapján őrizetbe vettek egy férfit.

Őt azzal gyanúsítják, hogy január és május között Macedóniában vett részt terrortámadásokban.

Azokban a terrorakciókban több mint húszan vesztették életüket.

Év elején Macedónia albánok lakta részén robbant ki fegyveres konfliktus. Áprilisban negyven fegyveres foglalta el Gosince település rendőrőrsét, írta akkor a belgrádi Politika című lap. Az újság szerint az álarcos támadók a Macedóniában is aktív, eredetileg Koszovó felszabadításáért küzdő albán fegyveres csoport, az UCK jelzéseit viselték, és egymás között albánul beszéltek.

Májusban a macedón fővárostól, Szkopjétól 40 kilométerre északra fekvő Kumanovo városában lőttek rá rendőrökre, többen meg is haltak.

Tavasszal eldurvult a helyzet Macedóniában Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Szerb lapok később belgrádi hírszerzési forrásokból úgy értesültek, hogy a támadás megszervezésében személyesen is részt vett Szaszo Mijalkov, a hírszerzés vezetője és Nikola Gruevszki kormányfő unokatestvére. A kémfőnök később le is mondott. A szerb sajtó azt írta, hogy Mijalkov célja

az etnikai feszültségek kiélezése volt.

A feladattal a macedón kormányfő, Nikola Gruevszki bízta meg, mert a miniszterelnök lapértesülések szerint így akarta megerősíteni hatalmát. A kormányfő pozíciója a 2015-ös tavaszi tömegtüntetések hatására gyengült meg.