Mustárgázt vetettek be a szíriai lázadók

Syrian Civil War Syria East Gouta Arbin BOMBING Air strike Syrian Civil War SMOKE SQUARE FORMAT Szíria bomba
DAMASCUS, SYRIA - AUGUST 22 : Smoke rises after the war crafts belonging to the Syrian army hit the residential areas in Arbin town in the eastern Gouta region of Damascus, Syria on August 22, 2015. Ammar el Bushy / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Mustárgázt használt egy szíriai lázadócsoport egy másik ellen egy városban a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet egyik titkos jelentése szerint, amelynek összefoglalójába csütörtökön tekinthettek be hírügynökségek.
Vágólapra másolva!

Az október 29-én elkészült, de nyilvánosságra nem hozott jelentésben az ENSZ-szervezet szakértői azt írják: "nagy valószínűséggel megállapítható, hogy legalább két ember ki volt téve mustárgáz hatásának idén augusztus 21-én az Aleppótól északra lévő Marea városban, és nagyon valószínű, hogy mustárgáz okozta egy csecsemő halálát".

Korábbi felvétel Forrás: Anadolu Agency/Ammar El Bushy

Hivatalos megerősítés

Ez az első hivatalos megerősítése annak, hogy mustárgázt használtak Szíriában azóta, hogy a damaszkuszi kormány beleegyezett hadserege vegyifegyver-készletének megsemmisítésébe, és 18 hónappal ezelőtt át kellett adnia a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW) az összes ilyen anyagot. A jelentés nem említi az Iszlám Állam dzsihádista szervezetet, minthogy az OPCW-nek nem feladata a felelősök megnevezése, de diplomáciai források elmondták, hogy abban az időben és abban a városban az Iszlám Állam és egy másik lázadószervezet fegyveresei harcoltak egymás ellen.

Honnét volt?

"Az a kérdés, hogy honnan szerezték a mustárgázt. Vagy az Iszlám Állam képes volt a vegyi fegyver előállítására, vagy a szervezet megkaparintott egy olyan készletet, amelyet a szíriai kormány nem jelentett be. Mindkét változat aggasztó" - mondta az egyik forrás. A jelentést egyelőre csak az OPCW tagországai ismerik. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak november közepén nyújtják be hivatalosan. Az OPCW 41 tagú végrehajtó tanácsa egy október 23-ára összehívott rendkívüli ülésen tekintte át.