Varga Mihály más országoknak is határzárat javasol

A WorldSkills díjátadó ünnepsége Budapesten, Varga Mihály
Varga Mihály
Vágólapra másolva!
Magyarország határzár telepítését javasolja más országoknak címmel közölt írást a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív német lap szombaton Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel.
Vágólapra másolva!

A lap újságírója, Christian Geinitz a miniszterrel Budapesten folytatott beszélgetése alapján készített írásának alcímében kiemelte: a "pénzügyminiszter" szerint az EU-nak figyelembe kell vennie a határ biztosításának nagy költségét a deficit kiszámításában. A

"Jó példának tartom a zöldhatár számunkra hasznos és sikeres védelmét egy kerítéssel az illegális bevándorlók ellen" - mondta Varga Mihály. "Miután Magyarország elindult ezen az úton, ugyanebbe az irányba mozdultak el más EU-országok, köztük Ausztria, Szlovénia és Horvátország" - tette hozzá.

Varga Mihály Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nem ad tanácsot Németországnak

A FAZ szerint a miniszter kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy Németországnak is javasolja-e ezt a lépést. "A menekültek 95 százaléka Németországba akar menni, nem veszem magamnak a bátorságot, hogy tanácsokat adjak a szövetségi kormánynak" - mondta.

4 a 200 millió euróból

Varga Mihály a hét elején Berlinben találkozott német kollégáival, Sigmar Gabriel gazdasági miniszterrel és Wolfgang Schäuble pénzügyminiszterrel. El akarja érni, hogy az európai stabilitási paktum és a maastrichti konvergencia-kritériumok betartásának vizsgálatánál

ismerjék el a határok biztosításának és a "menekültek továbbításának" költségeit

- írta a FAZ munkatársa. Magyarország 2015-re 200 millió euró kiadást tervezett erre a célra, az Európai Bizottság ebből csupán 4 millió eurót biztosít - olvasható a lap gazdasági rovatában megjelent cikkben.

Téma lesz Brüsszelben

"Olaszországgal, Ausztriával, Görögországgal és Máltával együtt az a meggyőződésünk, hogy az EU-nak figyelembe kell vennie az államháztartási hiány kiszámításában a migráció által keletkező aránytalanul nagy költségeket" - mondta Varga Mihály. Az ügyet fel akarja vetni az uniós pénzügyminiszterek jövő heti értekezletén. Wolfgang Schäuble ellenzi a törekvést, de remélhetőleg meg lehet győzni - tette hozzá.

Nem tart konfliktusoktól

Varga Mihály nem osztja Angela Merkel német kancellár azon aggodalmát, hogy a határzárak katonai összeütközésekhez vezethetnek a balkáni útvonalon. Elmondta, hogy nem tart fegyveres konfliktusoktól, attól viszont igen, hogy "hirtelen megindul az a 30-40 millió ember, akik útra készen állnak Szíriában, Afganisztánban, Bangladesben vagy Afrikában" . Úgy vélte, a menekülthullámot két tényező erősítette fel: az egyik az, hogy Németország és Ausztria gyakorlatilag megnyitotta határait, a másik pedig az, hogy

nincs egységes uniós menekültpolitika.

Magyarország ezért arra kényszerült, hogy cselekedjen és védje meg a schengeni övezet külső határát.

Az áradat feltartóztatható

Varga Mihály adatai szerint az idén nagyjából 400 ezer migráns érkezett Magyarországra, közülük 176 ezret regisztráltak a magyar hatóságok. A határzár elkészítése óta naponta csupán 10-20 menekült érkezik. "A kerítés segítségével elértük, hogy az áradatot fel lehet tartóztatni. Örülök, hogy ezt egyre több EU-tagország elismeri" - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály pozitívan értékeli a törökországi választás kimenetelét. Törökországban "stabil kormány" jöhet létre, és ez "stabilizálhatja a helyzetet a görög-török határon" - mondta.