Egy generáció tüntet Romániában, de lehet, hogy hiába

bukarest tüntetés tűz
A woman holds a placard in front of a Romanian national flag during a demonstration to protest against the political class and Romanian authorities during the fourth day of protest in Bucharest on November 6, 2015. Romania's former prime minister Victor Ponta quit on November 4, 2015 after a horrific fire at a Bucharest nightclub left 32 people dead, prompting tens of thousands of people to take to the streets demanding a "profound change" in the government as a wave of grief and anger swept the country. AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU
Vágólapra másolva!
Bár az október 30-ai bukaresti tragédia áldozatainak száma tovább emelkedik, a történtek miatt utcára vonuló és az egész politikai osztály távozását követelő tüntetők lelkesedése napról napra csökken. Úgy tűnik, azzal az üzenettel, hogy "minden rossz, amit a kormány tesz", Romániában sem fog megdőlni a rendszer. Még úgy sem, hogy a miniszterelnök már belebukott – látszólag ebbe.
Vágólapra másolva!

A bukaresti Colectiv Clubban október 30-án történt tűzvész áldozatainak száma hétfő délután 46-ra emelkedett. Legutóbb a România liberă napilap Tel-Avivban kezelt fotóriportere, Teodora Maftei halt bele sérüléseibe – írja a Maszol.

Korántsem biztos azonban, hogy az áldozatok száma nem emelkedik tovább,

többtucatnyi ugyanis a súlyos sérül. Nem csak égési sérülésekről van szó, a tűz miatt felszabadult és belélegzett vegyi anyagok is rombolják a kórházban kezeltek szervezetét.

Az áldozatokra emlékeznek Forrás: NurPhoto/Artur Widak

Mindenki belebukott

Napokig úgy tűnt, hogy az október 30-i tragédiáért senki sem viszi el a balhét, de az elmúlt napokban nagyjából

mindenkit leváltottak, akit lehetett.

Őrizetbe vették a klubnak otthont adó bukaresti kerület polgármesterét, leváltották a fogyasztóvédelem vezetőjét, letartóztatták a szórakozóhely tulajdonosait, hétfőn lemondott Gabriel Oprea belügyminiszter (aki egy másik üggyel is borzolta a kedélyeket: állítólag törvénytelenül igénybe vett rendőri felvezetéséből az egyik egyenruhás munka közben meghalt), múlt szerdán pedig Victor Ponta miniszterelnök is távozott.

Victor Ponta eddig bírta Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Ezt múlt kedden több tízezren követelték Bukarest és más romániai városok utcáin, Ponta lemondása viszont nem nyugtatta meg őket, az utca népe teljes sorcserét akar.

Sok volt a rovásán

Noha Victor Ponta látszólag a népakarat miatt távozott (ahogy fogalmazott: "kötelességének érzi megállapítani, hogy legitim a társadalom haragja"),

ezt elég régóta és elég sokan szerették volna.

Például az ellenzéki Nemzeti Liberális Pártot (PNL) korábban vezető államfő, Klaus Iohannis, aki ebből egyáltalán nem csinált titkot, többször is nyilvánosan lemondásra szólította fel Pontát.

Klaus Iohannisnak nem Ponta volt a kedvence Forrás: AFP/Robert Ghement

Ennek előzménye, hogy a miniszterelnök háza tájára is begyűrűzött a román politikai életben nap nap után skalpokat ejtő korrupcióellenes ügyészség (DNA) tevékenysége.

Pontát hosszú ideje – még 2007-ben, ügyvédként elkövetett – okirat-hamisítással, pénzmosással és adócsalásban való bűnrészességgel vádolják, de eddig megúszta a felelősségre vonást. Lemondása után két nappal viszont már vádlottként hallgatta ki őt a román legfelső bíróság.

Rettegnek tőlük, és tisztelik őket

Noha a DNA már 2003 óta működik, tevékenysége az elmúlt években vált igazán láthatóvá, leginkább az intézményt 2013 óta vezető Laura Codruţa Kövesinek köszönhetően. A szervezet látszólag nem válogat a politikai oldalak között, 120 ügyészük jelenleg mintegy 6000 ügyön dolgozik, elképesztő hatékonysággal. 2014-ben 24 polgármestert, öt képviselőt, két egykori minisztert, és egy volt miniszterelnököt, valamint 1000 további személyt vádoltak meg, 90 százalékukat el is ítélték.

Idén sem tétlenkedtek: két hivatalban lévő miniszter után nyomoztak, egyikük a bársonyszékből egyenesen előzetesbe került. Legutóbb Sorin Oprescu bukaresti főpolgármestert vitték el kenőpénzek átvétele miatt, és Victor Ponta is az ő áldozatuk. Tevékenységüket társadalmi elismerés övezi: az emberek 60 százaléka bízik meg a DNA-ban, míg a parlamentben csak 10 százalék. Nem véletlen, hogy a Colectiv Club tragédiája után a nyomozás minden lehetséges vetületét a DNA-hoz „szervezték ki".

Eltérő érdekek

Romániát jelenleg ideiglenes kormányfő vezeti, Sorin Cimpeanu. Az államfő most arról egyezkedik a pártokkal, hogy mi lehetne a legjobb megoldás a politikai válságra, a konzultációba pedig az utcai mozgalmak képviselőit is bevonta, sőt, vasárnap ki is ment közéjük. Sokkal nem lett okosabb. „Mindenképpen alternatív kormányzás lesz, de ennek

konkrét formája most még megjósolhatatlan, a döntés Klaus Iohannis kezében van,

de az már látszott az egyeztetések alatt is, hogy a pártoknak eltérő érdekeik vannak, az átmeneti kormányzást – miután választási év következik – igazából egyik sem vállalná magára” – kommentálta az eseményeket az Origónak Bakk Miklós politológus.

Az államfő az utca népét is bevonta a konzultációba Forrás: NurPhoto/Artur Widak

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatója szerint ha a szakértői kormány mellett döntenek, az is tartós lehet, mert annak destabilizálását – ugyancsak a választások miatt – egyik párt sem kockáztatná meg.

Bakk Miklós azt sem tartja kizártnak, hogy az utcán spontán szerveződő tömeg párttá alakul, de az is elképzelhető, hogy az ideáikat egyes pártok magukévá teszik:

A teljes tagadás nem elég

Csakhogy a tüntetők a saját csapdájukba estek azzal, hogy lapátra tennék a komplett politikai osztályt. Üzenetnek ugyanis ennyi nem elég, ha tartós változást szeretnének.

Több üzenet kellene Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Iohannis elnök nem véletlenül mondta nekik, hogy a kifogások megfogalmazásán túl saját maguk is váljanak részesévé a változásoknak. „Nincsenek felkészülve a politikára” – sommázta véleményét az Origónak Bogdan Chirieac bukaresti politikai elemző.

Az Adevarul című napilap egykori munkatársa szerint az kevés, hogy minden politikusnak mennie kell, és technokratákat a helyükbe: „Politikusok nélkül nincs demokrácia, a technokraták csoportjába pedig olyanok is beletartoznak, akikre a tüntetők valószínűleg nem gondoltak: például a tábornokok.”

Nincs vezetőjük Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

„Az utcai mozgalmaknak nincs vezetőjük, a lelkesedéssel együtt a hitelességük is napról napra gyengül. Pontának pedig kitűnő indokot szolgáltattak a lemondásra – mondta Chirieac, aki jelezte azt is, nem számít nagy változásra a közeljövőben. – Románia a saját útját járja, és nem egy néhány napos tüntetéssorozat fogja megváltoztatni a dolgokat.”