Asselborn: Néhány ország a terhelhetősége határához ért

Migráns Menekült Bevándorló Zákány Zákánynál a horvát hatóságok szállítják a menekülteket a határra, amin átgyalogolva a magyar rendőrök katonák segítségével vonatra teszik őket és az osztrák határra viszik. A menekülteket civil szervezetek segítik
Zákánynál a horvát hatóságok szállítják a menekülteket a határra, amin átgyalogolva a magyar rendőrök katonák segítségével vonatra teszik őket és az osztrák határra viszik. A menekülteket civil szervezetek segítik
Vágólapra másolva!
Néhány európai uniós állam terhelhetőségének határához ért - mondta Jean Asselborn, az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg bevándorlási ügyekért felelős minisztere. Újabb regisztrációs pontokat állítanának fel az EU küldő határain és információs kampányt indítanának.
Vágólapra másolva!

Néhány európai uniós tagállam kapacitásának és terhelhetőségének határához ért, miközben az EU-nak nincs elegendő hatékony eszköze a menedékkérők beáramlásának csökkentésére - közölte hétfő esti brüsszeli sajtótájékoztatóján Jean Asselborn, az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg bevándorlási ügyekért felelős minisztere.

Újabb regisztrációs pontok kellenek

Asselborn az uniós belügyminiszterek általa elnökölt rendkívüli tanácskozását követően úgy nyilatkozott: az EU külső határán felállítandó

regisztrációs pontoknak a lehető leghamarabb és megnövelt kapacitással kell működniük,

ez lehet az egyik megoldása a migrációs hullámnak.

Mivel Olaszországban és Görögországban a regisztrációs pontokon nem tudnak minden menedékkérő ügyében eljárni, a tanácskozáson részt vevő miniszterek további ilyen állomások felállításának ötletét vetették fel.

Jean Asselborn szerint néhány EU ország terhelhetőségének határához ért Fotó: Polyák Attila - Origo

A migránsútvonalak mentén - különös tekintettel a balkáni országokra - a menedékkérők számára információs és regisztrációs "támogató központokat" hoznának létre - tájékoztatott a luxemburgi miniszter.

A koncepció még kidolgozásra vár, de az azt felvázoló miniszterek azt várják az újonnan létrehozandó központoktól, hogy megállítsák az egyre súlyosbodó menekült-beáramlást, valamint hogy segítsenek azonosítani a papírok nélkül érkezőket, hiszen

- hangsúlyozta a miniszter.

Információs kampányt indítanának

Az unió területén belül létrehozandó központok szerepe elsősorban abban állna, hogy megszervezze a menekültek tagországok közötti elosztását. Európába sem a bejutás, sem a letelepedés nem választás kérdése - hangsúlyozta a miniszter.

Asselborn hozzátette: vannak olyanok, akik megtagadják a hatóságokkal való együttműködést, holott Európában mindenkire és mindenhol ugyanazok a szabályok és kötelességek vonatkoznak.

Ennek érdekében információs kampányt kíván indítani az EU a migránsok számára, melynek keretében jogaikról és kötelességeikről tájékoztatják őket.

Jean Asselborn azt is közölte, hogy a Tanács decemberben megbeszélést tervez a Schengeni Övezet jövőjéről és néhány tagország Európán belüli határainak ideiglenes visszaállításáról.

A Frontex erősít a görög partoknál

Ditrisz Avramopulosz, az unió migrációügyi biztosa a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a görög és az olasz regisztrációs pontok működnek, és igaz, hogy újabb állomások állnak munkába november végéig, de

Az EU külső határainak védelme közös feladat, ezért az év végéig az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex megerősíti jelenlétét a görög partoknál, ahol Törökország felől jelenleg naponta tízezrével érkeznek menekültek az unió területére - mondta a biztos, kiemelve, hogy a tagországok egyedül nem fogják tudni megoldani a válságot, csak összehangolt, közös politika mentén, szolidáris alapon.