Rövid haj miatt tiltakozik Chelsea Manning

amnesty libri
U.S. Army Pfc. Bradley Manning is escorted out of a courthouse during his court martial at Fort Meade in Maryland, August, 20, 2013. Manning, 25, the soldier convicted of giving classified U.S. files to WikiLeaks, could face as up to 90 years in prison for giving more than 700,000 classified files, battlefield videos and diplomatic cables to the pro-transparency website. Prosecutors asked for 60 years, while the defense asked the judge not to rob him of his youth. REUTERS/Jose Luis Magana
Vágólapra másolva!
Nehéz lenne furcsább vagy megrendítőbb történetet elképzelni Chelsea (korábban Bradley) Manning történeténél. A volt katona – aki annak érdekében, hogy nő legyen, hormonkezelésen vesz részt - 35 éves börtönbüntetését tölti, amiért titkos iratokat szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak. Manning nehezen viseli a börtönéletet, amikor például arra kötelezték, hogy levágja a haját, elsírta magát.
Vágólapra másolva!

Chelsea Manning folyamatos megaláztatásokra panaszkodik, korábban például átmenetileg megvonták tőle a könyvtárhasználat jogát, mert tiltott újságokat (például a Vanity Fair magazint) találtak nála, de az is elfordult, hogy lejárt fogkrémet kapott.

„Szörnyszülöttnek érzem magam" – írta a börtönből blogbejegyzésében Manning, hozzátéve, hogy rengeteg megaláztatásban és elutasításban van része.

Chelsea (korábban Bradley) Manning Forrás: © REUTERS/Jose Luis Magana/© REUTERS/Jose Luis Magana/© Jose Luis Magaua / Reuters

A Yahoonak nyilatkozva azonban kifejtette, hogy túljutott a kétségbeesésen, és kész arra, hogy újra felvegye a harcot az amerikai kormánnyal. Egy civil jogi iroda segítségével egyebek mellett azt próbálja majd bebizonyítani, hogy a WikiLeaks-szel kapcsolatos bírósági eljárás alatt nem jeleníthette meg a saját álláspontját.

Egy másik pert amiatt kezdeményezett, hogy transzneműként megfelelő elbánást kapjon a börtönben is. Ez amúgy különösen kínos ügy az Obama-adminisztrációnak, miután a demokrata kormány több alkalommal is kiállt a transzneműek jogaiért.

Manning azt állítja, hogy a férfiakra jellemző öt centiméteres haj kötelezővé tétele, akadályozza őt a nemisége megélésében.