Elhunyt Helmut Schmidt volt német kancellár

-
Az egykori kancellárt 96 évesen érte a halál.
Vágólapra másolva!
Életének 96. évében elhunyt Helmut Schmidt német szociáldemokrata politikus, a Német Szövetségi Köztársaság ötödik kancellárja.
Vágólapra másolva!

Életének 96. évében, kedden elhunyt Helmut Schmidt volt német kancellár – közölte a politikus orvosa a dpa német hírügynökséggel.

Az egykori kancellárt 96 évesen érte a halál Forrás: AFP/Johannes Eisele

Helmut Schmidt 1918. december 23-án született Hamburgban pedagógus családban. 1942-ben feleségül vette ifjúkori szerelmét, Hannelore Glasert, aki pedagógusként dolgozott negyven éven át, majd botanikusként szerzett nevet magának. Két gyerekük született, fiuk egyévesen meghalt, lányuk, Susanne televíziós szakember lett.

1945-ben brit hadifogságba került

Schmidt végigharcolta a második világháborút, az 1. páncélos hadosztállyal megfordult a keleti fronton, és tartalékos főhadnagyként

részt vett a Wehrmacht utolsó, kétségbeesett offenzívájában az Ardennekben.

Az összeomláskor, 1945-ben brit hadifogságba került. Náciellenessége annyira nyilvánvaló volt, hogy még 1945-ben szabadon bocsátották. Ezután államtudományi és közgazdasági tanulmányokat folytatott a Hamburgi Egyetemen, ahol 1949-ben szerzett közgazdász diplomát.

A Német Szociáldemokrata Párt listájáról (SPD) került be a bonni Bundestagba, négy év múlva már az SPD parlamenti frakciójának vezetőségi tagja volt. A Bundestagban hamar híressé vált erős hangvételű hozzászólásairól, a szócsatákban rámenősség, szívósság, vitakészség jellemezte.
1965-ben újra megválasztották képviselőnek a szövetségi parlamentbe.

Magyarországon is járt kancellárként

Willy Brandt szociáldemokrata-liberális koalíciós kormányában

1969-ben megkapta a honvédelmi, 1972-ben a pénzügyi tárcát.

Amikor Willy Brandt lemondani kényszerült a Guillaume-ügy miatt – a titkárról kiderült, hogy az NDK titkosszolgálatának dolgozott –, a Bundestag 1974. május 16-án Helmut Schmidtet választotta meg az NSZK sorrendben ötödik kancellárjának. 1976-ban és 1980-ban is újraválasztották tisztségében. 1979 szeptemberében Helmut Schmidt Magyarországon is hivatalos látogatást tett.

A Schmidt-kormány 1982. október 1-jén egy konstruktív bizalmatlansági indítvány nyomán megbukott, s még aznap a Helmut Kohl vezette kereszténydemokrata-liberális koalíció vette át a kormányzást. Hamburgi képviselőként Schmidt még részt vett a Bundestag munkájában, de 1986. szeptember 10-én lemondott mandátumáról.

Utolsó éveit kerekesszékben töltötte

A Stern magazin 2013. decemberi felmérése szerint a német közvélemény Helmut Schmidtet tartotta

a második világháború utáni korszak legjelentősebb kancellárjának.


Az erős dohányos, idős politikus az utóbbi években több egészségügyi problémával küzdött. 2002-ben súlyos szívinfarktuson esett át, nyitott szívműtétet kellett rajta elvégezni. Megromlott a látása és a hallása, járási nehézségei miatt 2009-ben kerekesszékbe kényszerült. 2015. augusztus elején néhány napot kórházban töltött kiszáradás miatt. Szeptember 1-jén érelzáródás miatt került a hamburgi klinika intenzív osztályára, orvosai műtétet is kilátásba helyeztek.