Éhezés vár télen az észak-koreaiakra

kimcsi
Szöul, 2009. november 9. A legnépszerűbb hagyományos koreai ételt, a kimcsit csinálják önkéntesek a szegényeknek a télre készülve Szöulban 2009. november 9-én. A jótékonysági akcióban mintegy kétezer-ötszáz háziasszony 50 ezer fej káposzta felhasználásával készítette el a sok tízezer adag - chiliszósszal és más fűszerekkel ízesített - kimcsit. (MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)
Vágólapra másolva!
Nem lesz elég télen az észak-koreaiak hagyományos ételéből, a kimcsiből, a termés jelentős részét tönkretette ugyanis az aszály és az áradás. Egyesek már a kommunista párt agrárpolitikáját is megkérdőjelezik a hiány miatt.
Vágólapra másolva!

Most van Észak-Koreában a kimcsang – az időszak, amikor elkészítik a télire való kimcsit.

A rothasztott káposztából készült kimcsi az észak-koreaiak hagyományos és alapvető téli eledele – idén azonban nincs elég alapanyag, ami pedig kapható, azt aranyárban mérik.

A kimcsi mindkét Koreában nemzeti étel Forrás: MTI/Dzson Hon Kjun

Aszály és áradás

Az országot azonban előbb aszály, a monszunidőszakban pedig áradás sújtotta, így félő, hogy a szokásos termésnek csak a felét takarítják majd be a kimcsihez szükséges zöldségfélékből – számolt be észak-koreai forrásokra hivatkozva a Daily NK.

Egy négyfős család téli kimcsitartalékának az elkészítéséhez legalább 350 kg káposzta, 200 kg retek, 3 kg fokhagyma és 18 kg só szükséges.

A hozzávalók normális körülmények között 1,5 millió vonba (480 ezer forintba) kerülnek, a hiány miatt azonban annyira megnőttek az árak, hogy az összeg elérheti ennek a dupláját.

Ilyenkor készítik el a télire valót Forrás: AFP/Kim Jae-Hwan

Megveszik, bármennyibe kerül

A káposzta ára például a háromszorosára emelkedett, de így is megveszi, aki megengedheti magának. „Ha az emberek meglátnak egy retket vagy káposztát szállító ökörfogatot, a nyomába erednek, és egymást licitálják túl” – számolt be a neve elhallgatását kérő forrás.

Vannak olyan részei az országnak, ahol egy fej káposzta sincs, a parasztokat pedig utasították, hogy a termést vigyék a laktanyákba.

Az emberek aggódnak, hogy kimcsi hiányában éhezni fognak télen, és néhányan már a kommunista párt agrárpolitikáját is megkérdőjelezik – írta a lap.

Kimcsit esznek akkor is, amikor évtizedek után újra találkozhatnak a másik Koreában élő rokonaikkal Forrás: AFP/Eriko Sugita