Szigorítana a német belügyminiszter

Illegális bevándorlás - Németország, migráns
Tízezrek vannak úton
Vágólapra másolva!
A német belügyminiszter továbbra is sürgeti a szíriai menedékkérőkre vonatkozó menekültügyi eljárás megváltoztatását azzal a céllal, hogy az érkezők ne szerezhessenek jogot a családegyesítésre. A szociáldemokraták ellenzik a javaslatot.
Vágólapra másolva!

Nem engedhető meg, hogy a menekültek egyébként is magas száma "a családegyesítés miatt megduplázódjon vagy megháromszorozódjon" - mondta Thomas de Maiziere belügyminiszter a német törvényhozás alsóházában (Bundestag) szerdán elmondott beszédében.

A konzervatív CDU politikusának felvetését a CDU/CSU pártszövetséggel közösen kormányzó szociáldemokraták (SPD) ellenzik.

A parlamentben vitáztak

A belügyminiszter korábban utasította a felügyelete alá tartozó szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalt, hogy a szíriai menedékkérők ügyében ezentúl ne csak az írásos kérelem és a benyújtott egyéb dokumentumok alapján döntsön, hanem a korábbi, teljes körű eljáráshoz visszatérve hallgassák meg a kérelmezőket személyesen. Az egyszerűbb eljárást tavaly november óta alkalmazta a német bevándorlási hivatal.

Menekültek egy német pályaudvaron Forrás: MTI/EPA/Angelika Warmuth

A minisztert szerdán az ellenzék hívta parlamenti vitára. Thomas de Maiziere az alsóházban azt mondta, hogy egyszerűsített eljárás

A módszer szerinte nem minden esetben alkalmas a magukat csak szírnek mondó menedékkérők kiszűrésére. Azért sem alkalmazható tovább a könnyítés, mert a menekültek többsége nem közvetlenül a polgárháború sújtotta arab országból érkezik, hanem a térség biztonságos menekülttáboraiból - mondta. Szerinte így a menekülteket nem éri közvetlenül politikai üldöztetés vagy háborús veszély.

Visszavonulót fújt

Ezért vissza kell térni az eredeti gyakorlathoz, hiszen az jobban alkalmas a kérelmezők helyzetének, hátterének pontos feltárására - mondta Thomas de Maiziere.

Hozzátette, hogy korábban már utasította a bevándorlási hivatalt a szigorításra, de az SPD fenntartásai miatt végül meghátrált.

A bevándorlási hivatal így még a könnyített eljárást alkalmazza.

A Bundestag ellenzéki pártjai - a Baloldal és a Zöldek - élesen bírálták a belügyminisztert a parlamenti vitában. Szerintük a családegyesítés korlátozása hátráltatja a menekültek integrációját, és arra kényszerít gyerekeket és nőket, hogy legális lehetőség híján törvényt szegve érkezzenek Németországba, hogy újra együtt legyen a családjuk.

A kormánypárt SPD szónokai kétségüket fejezték ki a belügyminiszter javaslatának hasznosságát illetően, úgy vélték, a személyes meghallgatás újbóli rendszeresítésének egyetlen eredménye az lehet, hogy

még tovább húzódnak a menekültügyi eljárások.

Németországban a menekültstátusban lévők számára engedélyezett családegyesítés a szülők és gyerekek alkotta úgynevezett magcsaládra vonatkozik, és vízumot kell kérni hozzá a tartózkodási hely szerinti német nagykövetségen.

Nem lehet jósolni

A szíriai menekültek rokonai főleg a törökországi, jordániai, libanoni külképviseleteken váltják ki a vízumot. A külügyminisztérium berlini központjába befutó adatok azt mutatják, hogy a Németországba érkező menedékkérők számához képest elenyésző a családegyesítéshez kiadott vízumok száma.

Családosok is érkeztek Forrás: AFP/Christof Stache

A legutóbbi vizsgált időszakban, júliustól szeptemberig csupán

hatezer ilyen vízumot adtak ki.

ugyanebben az időszakban több százezer, jórészt szíriai állampolgárságú menedékkérő érkezett Németországba.

A külügyminisztérium szóvivője, Martin Schäfer azt is elmondta, hogy nemigen lehet pontos becslést adni a családegyesítések várható számáról, mert igen hiányosak a menedékkérők családi állapotáról szóló adatok.