Építik a kerítést a horvát-szlovén határon

Gibina, 2015. november 11. Szlovén katonák pengésdrótból építenek kerítést a szlovén-horvát határon Gibinánál 2015. november 11-én. A kerítést az illegális bevándorlók ellenőrizetlen belépésének megakadályozására szánják. (MTI/AP/Darko Bandic)
Vágólapra másolva!
Földbe szúrt betonvasakhoz erősített, 180 centiméter magas drótkerítést építenek a horvát-szlovén határra. A szlovén kormányfő kedden jelentette be, hogy műszaki akadályt emelnek a 670 kilométeres közös határszakaszra.
Vágólapra másolva!

Több helyen egyszerre megkezdődött a kerítésépítés a horvát-szlovén határ szlovén oldalán - jelentették hírügynökségek, illetve szlovén és horvát televíziók.

Épül a kerítés a szlovén-horvát határon Gibinánál Forrás: MTI/AP/Darko Bandic

A HRT horvát közszolgálati tévé híradása szerint

a katonák földbe szúrt betonvasakhoz erősített, 180 centiméter magas drótkerítést húznak fel a határnál,

és pengésdrótból készült akadályokat fektetnek le az épülő drótkerítés mentén.

Két helyen épül

A szlovén média szerint két szakaszon kezdődtek meg a munkálatok a 670 kilométeres közös határon, Murafürednél (Gibina) és a Brezice melletti Rigonce településnél, amely az elmúlt hetekben a gyalogosan érkező menekültek fő átkelőhelye volt.

Egyes jelentések szerint a Mura menti Ráckanizsa (Razkrizje) mellett is megkezdődtek a munkálatok, de tervbe vették a kerítésépítést Zavrc és Haloze mellett is.

Az STA szlovén hírügynökség jelentése szerint Rigonce közelében a rendőrség lezárta a környéket, de a határ horvát oldaláról látni lehet, hogy katonák pakolják le a teherautókról a drótkerítés- és pengedrótkötegeket, és építik a kerítést a határvonal mentén kanyargó kis Sotla folyó partján.

Stanko Ivanuvic ráckanizsai polgármester azt mondta, hogy

és abban bíznak, hogy ezáltal könnyebb lesz ellenőrizni a migránsáradatot.

125 kilométerre elegendő a nyersanyag

Egyelőre nem világos, hogy a szlovén-horvát határ csaknem 700 kilométeres szakaszának mekkora részén húzódik majd kerítés. A sajtó az elmúlt napokban nem hivatalos értesüléseket idézve azt írta, hogy

az ország mintegy 125 kilométerre elegendő kerítésanyaggal rendelkezik.

A szlovén rendőrség szerint a munkálatok megkezdésével nyitva maradt minden legális határátkelő.
A kormány a délutáni órákban tart sajtótájékoztatót, amelyen tájékoztat a kerítésépítési munkálatokról.

Miro Cerar szlovén miniszterelnök kedden jelentette be, hogy országa "műszaki akadályt" épít Horvátországgal közös határán. Cerar azt is hozzátette, a cél a schengeni határ védelme és egy esetleges, szlovén területen bekövetkező humanitárius katasztrófa megelőzése.