Legalább 140 halottja van a párizsi lövöldözésnek és robbantásnak

Vágólapra másolva!
Legalább 140 ember életét vesztette a Párizs belvárosában több helyszínen végrehajtott géppisztolyos, robbantásos támadásokban - közölte a rendőrség pénteken késő este. Már a hadsereg egységeit is az utcákra vezényelték. Szombaton a városvezetés közleménye szerint gyakorlatilag bezár a francia főváros. Párizsban sem a múzeumok, sem az iskolák, sportcentrumok vagy más közintézmények nem lesznek nyitva. A francia fővárosban éppen az elmúlt napokban szigorították meg a biztonsági intézkedéseket, mert két hét múlva kezdődik az ENSZ klímaügyi konferenciája, amelyen elvileg a világ állam- és kormányfői vesznek részt.   
Vágólapra másolva!

Véget ért a Bataclan koncertteremnél zajló túszdráma, de a hírek szerint szinte senkit sem tudtak kimenekíteni a rendőrök. Két magyar megtalálta az egérutat a Bataclan poklában is, egyikükkel közvetlenül a menekülése után sikerült interjút készítenünk.

Mindenkire lőttek

A hírek szerint az események sűrűjében három fegyveres tüzet nyitott a párizsi Bataclan koncertteremnél lévő biztonsági emberekre, akik a túszejtés miatt vonultak ki a helyszínre.

Az incidensek a Stade de France stadion közelében történtek, ahol a francia és a német válogatott játszott. A rendőrség azt kérte a párizsiaktól, hogy ne mozduljanak ki a lakásaikból. François Hollande francia elnök rendkívüli állapotot hirdetett, a határokat lezárták.

Mit jelent a rendkívüli állapot?

Franciaország egyes részein vagy egész területén akkor lehet szükségállapotot bevezetni, ha a közrendet azonnali, súlyos veszély fenyegeti. Kormányhatározattal hirdetik ki. Ha 12 napnál hosszabb időtartamra szól, akkor törvényt kell alkotni a rendkívüli állapotról.

A törvénynek a maximális időtartamról is rendelkeznie kell. Ha a kormány lemondana, vagy feloszlana a törvényhozás, a rendkívüli állapotról szóló törvény még 15 napig marad érvényben.

Kijárási tilalmat rendelhetnek el az embereknek, vagy megtilthatják a járművek közlekedését bizonyos területeken és időszakokban. Biztonságos, védett övezeteket hozhatnak létre: ezekben szabályozhatják az ott-tartózkodás feltételeit.

A belügyminiszter házi őrizetet vagy lakhelyelhagyási tilalmat rendelhet el azokkal szemben, akik veszélyeztethetik a közrendet.

A brit közszolgálati adó szerint egyszerre több helyszínen történtek merényletek Párizsban. Az is lehet, hogy 6-7 helyszínen zajlottak az események. A támadók közül is többen életüket vesztették.

Az első hírek egy gépfegyveres lövöldözőről szóltak, de ahogy az események kibontakoznak, inkább úgy tűnik: egy összehangolt, több támadó által kivitelezett akciósorozattal állnak szemben a hatóságok.

Az AP szerint a lövöldözésnek egy párizsi étterem volt az egyik helyszíne. Ott két halott és hét sebesült van.

Először a belvárosi X. kerületben, a Le Petit Cambodge nevű étterem környékén dördültek lövések, majd az onnan nem messze található Bataclan nevű koncertterem előtt, később pedig a rue Charonne környékén is.

Két öngyilkos merényletet követtek el, valamint egy pokolgépet robbantottak a terroristák péntek este a párizsi nemzeti stadion mellett, amelyben a francia és a német labdarúgó-válogatott játszott - közölte egy francia rendőri vezető a Stade de France közelében korábban történt robbanásokról. Gregory Goupil elmondta, hogy legalább hárman meghaltak a robbantásokban, amelyek közül kettőt a bejáratoknál, egyet pedig egy McDonald's étteremnél követtek el.

Hozzátette: a merényleteket egy időben, összehangoltan követték el. A helyszínen lévő Francois Hollande-ot kimenekítették a stadionból. Az elnök a belügyminisztériumban van válságtanácskozáson.

Az esetről a Le Figaro is beszámolt.

A Bataclan koncertteremben a francia média szerint egy szemtanú az Allah Akbar (Allah nagy) kiáltást hallotta az egyik merénylő szájából. Más szemtanúk azt mesélték, a berontó fegyveresek automata fegyverekből tüzet nyitottak a sűrű tömegre, mindenütt vér folyt. Az Europe 1 szerint 30 embernek sikerült kimenekülnie. Ez a videó a koncertteremnél készült, a felvételen jól hallhatóak a lövések:

Egy állítása szerint súlyosan megsebesült férfi megrázó tweetben közölte, hogy az első emeleten bujkál, és nagyon várja a kommandósokat, mert a támadók egymás után végzik ki az embereket a koncertteremben, ahonnan legutóbb robbanásokat is lehetett hallani. A Reuters szerint éjjel egykor a rendőrségnek sikerült kimentenie a koncertteremből túszokat, és megöltek két terroristát.

Még több áldozat lehet

A biztonsági műveletek még folyamatban vannak Párizsban, mondták rendőri források az AP-nek. A rendőrök szerint a Bataclanban mészárlás folyt: a terroristák bombákat dobtak a túszokra.

Mindkét forrás szerint az áldozatok száma nőni fog.

A rendőrség azt kérte a párizsiaktól, hogy ne mozduljanak ki a lakásaikból. François Hollande francia elnök rendkívüli állapotot hirdetett, a határokat lezárják.

Elsötétítették az Eiffel-tornyot

A Twitteren több párizsi azt írja, hogy a taxik mindenkit ingyen hazaszállítanak a rendkívüli állapot miatt, illetve a párizsiak a Facebookon indítottak egy akciót, hogy aki nem tud hazamenni, az hol szállhat meg ma este. Az áldozatok emlékére elsötétítették az Eiffel-tornyot.

A világ vezető politikusai elítélték a merényleteket, és megrendülésüknek adtak hangot a történtek miatt, illetve felajánlották segítségüket Franciaországnak.

Folyamatos ügyeletet rendelt el a párizsi magyar nagykövetségen a terrortámadások miatt a külgazdasági és külügyminiszter péntek éjjel. Ha magyar állampolgárnak segítségre van szüksége, azonnal hívja a követség 00-33-683-254-362-es telefonszámát - mondta az M1-nek Szijjártó Péter.