Párizs gyászol

People take part in a gathering in tribute to the victims of Paris' attacks, on November 14, 2015 in Terreaux quarter on the esplanade of Lyon town hall. At least 129 people were killed in the Paris attacks on the evening of November 13, with 180 people injured, 80 of them seriously, police sources told on November 14, 2015 in Paris. Islamic State jihadists claimed a series of coordinated attacks by gunmen and suicide bombers in Paris that killed at least 128 people in scenes of carnage at a concert hall, restaurants and the national stadium. AFP PHOTO / JEFF PACHOUD Emlékezők Párizsban. A városban több helyen gyújtottak gyertyát az áldozatokra emlékezve
Vágólapra másolva!
Egész éjjel égtek a mécsesek – városszerte. És nemcsak a tragédia hat színhelyén, hanem másutt is, tereken, emlékművek tövében. Egymás után érkeztek a gyászolók, sok-sok szomorú ember. Szombat este, egy nappal a párizsi tragédia után.
Vágólapra másolva!

A péntek esti párizsi merényletsorozat nem csak Franciaország-szerte hívott életre fokozottabb biztonsági intézkedéseket. Szombaton a frankfurti reptéren is egyenként ellenőrizték a gépek utasait érkezés után. A francia rendőrök éppen így tesznek a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren. Jönnek a szokásos kérdések, ki miért érkezett.

Virágok és gyászolók az egyik lövöldözés helyszínén, a Carillon kávézónál Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

Elcsendesedett a város

Ha most körbesétál valaki a francia fővárosban, az szokatlan arcát mutatja. A város érezhetően csendesebb. Szombat este a belváros utcáin rendszerint tömött sorokban araszolnak a gépkocsik, a dugó dominálja a városképet, nem lehet taxit fogni. Most minden más: gyér a forgalom, a járdákról hiányzik az ilyenkor általában szórakozni induló tömeg.

Más van a levegőben.

„Én véradásról jövök, hátha azzal tudok segíteni a sebesülteken” – meséli Matthieu Chrisiom, egy párizsi fiatalember egy nappal a szórakozóhelyeken elkövetett vérengzés után.

Alig két óra alatt 129 emberrel végeztek a merénylők Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Egyszerű fehér gyertyát gyújtott egy rendőrkordon tövében rögtönzött kis emlékhelyen, a Bataclan bárnál, ahol a legtöbb áldozatot követelő lövöldözés volt. „Olyan tehetetlennek érzem magam.

Letaglózott, hogy itt teljesen ártatlan embereket végeztek ki – válogatás nélkül. Hogyan lehet egy ilyet elkerülni?” – teszi fel a megválaszolhatatlan kérdést Matthieu. „Tegnap este összejövetel volt nálam, írtam egy barátomnak, hogy ugorjon át. Azt mondta, hogy a Bataclanban van találkozója, de nálam szívesebben lazul, úgyhogy lemondta a találkozót, és átjött hozzám. Lehet, hogy ezért van most életben.”

Az egész világ osztozik a gyászban

A bárhoz szűk átjáró vezet, ezt lezárva tartja a rendőrség, az előtte lévő utcákat viszont megtöltik a gyászoló párizsiak - és a közvetítőkocsik, kamerák, riporterek. Egymást érik az élő bejelentkezések Ázsiától az amerikai kontinensig.

Ez a környék szombat este zsúfolt, ez az egyik vigalmi negyed, talán a jobban ismert latin negyedhez lehetne hasonlítani. Számos zenés szórakozóhelyet találni itt, a Bataclan is egy a sok közül, élő zenével, stand up komikusokkal.

– győzködi magát az arab származású Nazih Benounechiara. Magas, vékony fiatalember, bukósisakkal a kezében, motorral jött ide, most lehajtott fejjel ácsorog a virágok és mécsesek előtt.

Késő estig jönnek a párizsiak, virágokkal, papírlapra firkált üzenetekkel a szélsőségeseknek és a világnak. Jönnek gazdagok és szegények, öregek és fiatalok, egy srác két mankóra támaszkodva poroszkál. Fél órát nézte a gyertyák lángját.