Ekkora sebet rég kapott Európa

párizs merénylet
TOPSHOTS People hug at the Place de la Republique square in Paris on November 14, 2015, following a series of coordinated attacks in and around Paris late on November 13. At least 128 people were killed in the Paris attacks on the evening of November 13, with 180 people injured, 80 of them seriously, police sources told AFP. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
Az utóbbi idők legpusztítóbb terrortámadása érte Európát, 2004 óta nem mértek ilyen csapást iszlám radikálisok a kontinensre. Összegyűjtöttük az elmúlt évek legnagyobb merényleteit. 
Vágólapra másolva!

Az Európa elleni második legpusztítóbb terrortámadás volt a párizsi merényletsorozat: a lövöldözésben, majd a robbantásos öngyilkos merényletekben eddig több mint 130-an haltak meg, és több százan megsebesültek.

A legtöbb áldozattal a zsúfolásig telt Bataclan koncertteremben járt a támadás, de a terroristák robbantottak kávézókban és egy gyorsétteremben is. A merényletsorozatot szombaton az Iszlám Állam vállalta magára.

Eddig az al-Kaida tombolt

A kontinenst leginkább megrázó merényleteket az utóbbi tíz évben rendszeresen az al-Kaida követte el, ahogy az eddigi legvéresebb, legtöbb halálos áldozatot követelő terrortámadást is.

Felrobbantott vonat a madridi Atocha pályaudvaron Forrás: EPA

2004. március 11-én három vonatot robbantottak fel a szervezet fegyveresei.

A detonációk során 191 ember vesztette életét, és több mint kétezren megsebesültek.

Kormányt buktattak

A merénylet nyomán Spanyolországban megbukott a konzervatív kormány, az új baloldali vezetés pedig kivonta a spanyol csapatokat Irakból.

Robbanás a mélyben

2005. július 7-én már Londonban követtek el összehangolt támadássorozatot a szervezet fanatikus hívei: a metróban három detonáció történt, de egy emeletes buszon is robbantottak.

Egy emeletes buszon is pokolgép robbant, a Tavistock megálló közelében Forrás: AFP/Paco Serinelli

A merényletekben több mint ötvenen haltak meg, a sebesültek száma elérte a 700 főt.

Egy karikatúra miatt öltek

Szintén az al-Kaida követte el 2015. január 7-én a párizsi szatirikus hetilap, a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadást.

Sebesültet visznek hordágyon Párizsban, miután Said és Chérif Kouachi megtámadták a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap székházát Forrás: AFP/Philippe Dupeyrat

A fekete egyenruhás terroristák a szerkesztőség tíz tagját, és két rendőrt lőttek agyon. A terrorszervezet dühét az váltotta ki, hogy a lap több karikatúrát is közölt Mohamed prófétáról, az iszlám vallás viszont tiltja a próféta ábrázolását.

Tragédia a színházban

Tizenhárom évvel ezelőtt a moszkvai Dubrovka színházban több mint százan vesztették életüket egy túszdráma során: 2002. október 23-án csecsen terroristák foglalták el a színház épületét, ahol éppen a nagy sikerű OstNord című darab előadása zajlott.

A fegyveresek túszul ejtették a 800 fős közönséget, hogy kikényszerítsék a csecsenföldi orosz erők kivonulását.

Asszony gyászolja a Dubrovka színházban meggyilkolt hozzátartozóját. A kép 2013-ban készült Forrás: RIA Novosti/Alexsey Nichukchin

Az orosz Alfa kommandó altatógázt vetett be a szabadítási akció közben, tragikus eredménnyel: a színházban közel 130 túsz halt meg.

Többségükkel nem is a terroristák végeztek, hanem a nagy dózisban belélegzett gáz, amire nem kaptak ellenszert.