Párizs vasárnap sem tért magához a sokkból

párizs merénylet megemlékezés
Párizs, 2015. november 15. A nemzeti gyász miatt zárva tartó párizsi Eiffel-torony előtt egy madár 2015. november 15-én, két nappal a francia fővárosban elkövetett merényletsorozat után. (MTI/AP/Daniel Ochoa de Olza)
Vágólapra másolva!
A párizsi merényleteket követő sokk után vasárnap már nemcsak a francia rendőrség hajtóvadászata folyt gőzerővel, a világ vezetői közül is egyre többen nyilatkoztak arról, hogyan lehetne megelőzni a hasonló tragédiákat. Már tudják, ki szervezhette a terrorakciókat, a francia légierő pedig bombázással felelt az Iszlám Állam támadására. Percről percre tudósításunkat itt olvashatják.
Vágólapra másolva!
  • Vasárnap is folytatódott a hajtóvadászat a párizsi terroristák után.
  • Brüsszelben újabb gyanúsítottakat tartóztattak le.
  • Több Kalasnyikovot találtak a terroristák hátrahagyott autójában.
  • Magyarországon keresztül érkezhetett az egyik merénylő.
  • Tudják, ki szervezte a terrorakciókat.
  • Pénteken összeülnek az Európai Unió belügyminiszterei.

Vasárnap tovább folyt a hajtóvadászat a Párizsban történt merényletek elkövetői után. Az már korábban kiderült, hogy terroristák három csoportja hat különböző helyen mészárolt, a nyomozás most a hátterüket próbálja felderíteni.

Belga barátok, szír útlevél

Rendőrségi információk szerint ketten közülük Brüsszelből jöttek, a belga hatóságok pedig öt lehetséges segítőjüket tartóztatták le. Egy agyonlőtt terroristánál szír útlevelet találtak a rendőrök.

A pecsétek alapján a férfi Magyarországot és Ausztriát érintve jutott el Párizsig,

de amerikai és francia hírszerzési források szerint a dokumentum hamisított, a név nem illik az arcképes igazolványhoz.

A halott merénylők egyikét, a kisebb bűnügyek miatt többször elítélt Ismael Omar Mostefait

a leszakadt ujja alapján azonosították.

Többen is menekülnek

Az is kiderült, hogy többen szökésben lehetnek a támadássorozat résztvevői közül. Biztosan a menekülők között van Abdeslan Salah, akit fénykép alapján köröz és a Twitteren is bemutat a rendőrség.

Ő vezette a támadásokhoz használt egyik autót is, egy fekete Volkswagen Polót - a merényletekben részt vett két testvére is, őket viszont elfogták.

A másik autót, egy Seat Leont vasárnap délelőtt, Párizs külvárosában találták meg a rendőrök.

Az autóból több Kalasnyikov is előkerült, tulajdonosaikat keresi a francia rendőrség.

Ő Párizs réme

Titkosszolgálati jelentések alapján az is kiderült, hogy

a terrorakció kitervelője Salim Benghalem lehet, akit a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet megszervezésével is gyanúsítanak.

Salim Benghalem az Iszlám Állam "francia szakértője" Forrás: The Daily Beast

A Párizs külvárosában nevelkedett, 35 éves férfi a frankofón ügyek szakértője az Iszlám Államon belül – korábban a francia hadsereg célzott likvidálási kísérletét is túlélte.

Nemzetközi gyász

Az áldozatokról is egyre több részlet válik nyilvánossá, az első hírek szerint

tizenöt nemzet gyászolja állampolgárait,

legalább 20 halottat azonban még nem tudtak azonosítani. Az Eagles of Death Metal pólóárusa a barátnője karjában halt meg.

Mécsesek mindenütt

Párizsban vasárnap is folytatódtak a terrortámadások utáni megemlékezések: tömeg gyűlt össze a Notre Dame előtt és a Köztársaság téren, hogy virággal, gyertyával vagy egy kézzel írt üzenettel búcsúzzanak az áldozatoktól.

Virágok és mécsesek tömege a mészárlások egyik helyszínén, a Bataclan koncertterem közelében. Csak itt közel 90 emberrel végeztek a terroristák Forrás: AFP/Miguel Medina

Mécsesek tengere veszi körül a merényletek helyszíneit: a Bataclan koncerttermet, a Le Carillon és a Le Petite Cambodge bár környékét is.

Tapintható félelem

A megemlékezők ismeretlenül is megölelték egymást, és skandálták:

Ám a félelem ettől függetlenül szinte tapintható a francia fővárosban. Az emberek a metrón kerülik egymás tekintetét, egy Párizsban élő magyar tanársegéd, Zsófi szerint pedig látványosan erősödik a gyanakvás és a xenofóbia.

A szorongást jól mutatja, hogy

vasárnap este tömegpánik tört ki a Köztársaság téren.

Gépfegyveres rendőri alakulat a Le Petit Cambodge bár mellett - a tömegpánik miatt perceken belül érkezett az erősítés Forrás: AFP/Dominique Faget

Egy erős durranás után több százan kezdtek menekülni, a pánik pedig átterjedt a közeli Notre Dame tér gyászolóira - ahogy a CNN videóján is látható.

Crowd seen screaming and running from Paris memorial

Crowd seen running in panic from #Paris memorial at Place de la République http://cnn.it/1kXilw8

Posted by CNN International on Sunday, November 15, 2015

A helyszínekre perceken belül tucatnyi gépfegyveres rendőr érkezett, a robbantásokról szóló történetek azonban rémhírnek bizonyultak. Vasárnap este a francia légierő, válaszként a merényletekre, az Iszlám Állam állásait bombázta Rakkánál.

Brüsszel nem ijed meg

A merényletek ellenére az Európai Bizottság elnöke a G20-as csúcson már közölte, hogy Brüsszel nem változtat eddigi menekültpolitikáján. Jean-Claude Juncker szerint

az Európába érkező emberek éppen azok elől menekülnek, akik a merényleteket elkövették.

Az uniós belügyminiszterek november 20-án rendkívüli találkozót tartanak Brüsszelben, hogy megvitassák a helyzetet.

Obama duplázna

A támadás központi téma a G20-as találkozón is. Az eseményre érkező Barack Obama bejelentette, hogy az Egyesült Államok és koalíciós partnerei megkétszerezik az Iszlám Állam felszámolásáért tett erőfeszítéseiket.

Barack Obama kétszeres erővel vágna vissza az Iszlám Államnak Forrás: AFP/Mandel Ngan

A francia állam azonban konkrétumokat akar: Michel Sapin francia pénzügyminiszter Antalyában arról beszélt, hogy a G20-ak állam- és kormányfőinek határozott döntéseket kell hozniuk a terrorizmus finanszírozása elleni harcról.

Gyertyák és gépfegyverek

Ahogy szerte a világon, vasárnap Magyarországon is a gyász napja volt: reggel Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében félárbócra eresztették a nemzeti lobogót a Parlament előtt.

Katonai tiszteletadással eresztették félárbócra Magyarország lobogóját a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok emlékére elrendelt nemzeti gyásznapon Forrás: MTI/Mohai Balázs

A miniszterelnök később gyertyát is gyújtott a halottak emlékére a Francia Intézet bejáratánál. Eközben a Honvédelmi Minisztérium gépkarabélyos katonákat rendelt ki Budapest főbb útvonalaira és tereire. Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette rendezték meg a magyar-norvég labdarúgó Eb-pótselejtező visszavágóját is a Groupama Arénában, ahol a magyarok másodszor is legyőzték a norvégokat, így válogatottunk 44 év után kijutott a 2016-os Eb-re. A mérkőzés gyászszünettel kezdődött.